Sa umplem rezervorul emotional al copiilor nostri cu o iubire neconditionata, adevarata

 

00000000000.9Vorbindu-i copilului in propriul sau limbaj de iubire, ii puteti umple „rezervorul emotional” cu iubire.

Cand copilul se simte iubit, este mai usor de disciplinat si de format decat atunci cand simte ca „rezervorul sau emotional” e aproape gol.

Fiecare copil are un rezervor pentru iubire, un loc ce este puterea sa si de unde se poate alimenta in zilele dificile ale copilariei si adolescentei.

Asa cum masinile merg cu o rezerva de carburant, si copiii nostri se alimenteaza din rezervorul emotional.

Trebuie sa umplem acest rezervor emotional al copiilor nostri pentru ca ei sa se manifeste asa cum se cuvine si sa-si atinga intregul potential. Dar cu ce putem umple aceste rezervoare ?

Evident — cu iubire. Dar cu acel gen de iubire care ii va face pe copiii nostri sa creasca si sa functioneze cum trebuie.

Trebuie sa umplem rezervorul emotional al copiilor nostri cu o iubire neconditionata, pentru ca iubirea adevarata este intotdeauna neconditionata.

Iubirea neconditionata este iubirea totala care accepta si confirma existenta copilului asa cum este el si nu datorita a ceea ce face el.

Orice ar face (sau n-ar face), parintii tot il iubesc. Din pacate, parintii isi afiseaza adesea iubirea in mod conditionat; ea depinde de altceva decit de simpla existenta a copiilor.

Iubirea conditionata se bazeaza pe ceea ce face copilul si adesea este asociata unor tehnici de tipul oferirii de daruri, recompense si privilegii pentru copiii care s-au comportat sau au actionat in modul dorit de parinti.

Desigur, copiii nostri trebuie formati si/sau disciplinati — dar numai dupa ce rezervorul lor emotional a fost umplut. Aceste rezervoare pot fi alimentate numai cu carburant premium: cu iubire neconditionata.

Copiii nostri au „rezervoare ale iubirii” ce asteapta sa fie umplute (iar si iar… ele se pot goli din cind in cind).

Doar iubirea neconditionata poate preveni probleme ca resentimentele, senzatia ca n-ar fi iubiti, sentimentul de vinovatie, de teama si de nesiguranta.

Doar oferindu-le copiilor nostri o iubire neconditionata vom reusi sa-i intelegem profund si sa le abordam in mod potrivit comportamentul, fie el bun sau rau.

Iubirea neconditionata inseamna a-ti iubi copilul orice-ar fi.

Noi iubim copilul indiferent de cum arata; indiferent de ce talente manifeste sau in devenire ori handicapuri are; indiferent de cum am vrea sa fie; si ceea ce este cel mai greu, indiferent de ceea ce face.

Asta nu inseamna ca ne convine orice tip de comportament ar afisa. Asta nu inseamna ca ii vom acorda si arata iubirea noastra tot timpul, chiar si cind se comporta inadecvat. Vi se pare ca suna a ingaduinta ? Nu este.

De fapt, e doar un inceput. Rezervorul emotional al copilului trebuie umplut inainte sa aiba loc o formare eficienta sau o disciplinare a sa.

Un copil cu un rezervor de iubire plin poate reactiona fara resentimente la sfaturile parintilor.

Unii se tem ca asta ar putea duce la „rasfatarea” copilului, dar este o idee gresita. Nici un copil nu poate primi prea multa iubire neconditionata.

Copilul poate fi „rasfatat exagerat” prin lipsa formarii sau printr-o iubire inadecvata, care duce la o personalitate incorecta.

Adevarata iubire neconditionata nu va „strica” niciodata un copil, pentru ca este imposibil ca parintii sa ofere vreodata prea multa iubire.

Aceste principii s-ar putea sa vi se para dificile, pentru ca ele pot intra in contradictie cu ceea ce inainte ati gindit ca ar fi adevarat.

Daca asa stau lucrurile, nu va va fi usor sa oferiti o iubire neconditionata copiilor dvs. Totusi, pe masura ce oveti face si veti constata care sunt avantajele ei, veti descoperi ca nu e greu deloc.

Incercati sa faceti tot ceea ce este mai bun pentru copiii dvs., stiind ca iubirea va conta enorm in formarea unor copii bine adaptati si fericiti, spre deosebire de cei nesiguri, suparati pe viata, inaccesibili sau imaturi.

Daca nu v-ati iubit copiii astfel, la inceput o sa vi se para greu. Dar pe masura ce veti practica iubirea neconditionata, veti constata ca are un efect minunat, pentru ca veti deveni o persoana mai generoasa si mai iubitoare in toate tipurile de relatii.

Sigur ca nimeni nu este perfect. Si nu va puteti astepta sa iubiti neconditionat in orice moment. Dar pe masura ce va veti indrepta spre acest tel, veti constata ca sunteti mult mai capabili sa iubiti orice-ar fi.

Va va fi poate de ajutor sa va amintiti cit mai des citeva dintre lucrurile clare care va definesc copiii: 1. Sunt copii.

2. Vor avea tendinta sa se comporte ca niste copii.

3. Comportamentul copiilor este in mare parte nesuferit.

4. Daca eu imi indeplinesc rolul de parinte si ii iubesc in ciuda comportamentului lor copilaresc, ei se vor maturiza si vor renunta la aceasta modalitate de exprimare.

5. Daca ii iubesc doar cind imi fac pe plac (iubire conditionata) si imi exprim iubirea fata de ei doar in acele momente, ei nu se vor simti iubiti sincer. Asta ii va face sa aiba o proasta parere despre sine, sa se simta nesiguri, practic nereusind sa ajunga la acel comportament de autocontrol, care presupune o mai mare maturitate. De aceea, dezvoltarea si comportamentul lor reprezinta in egala masura raspunderea mea si a lor.

6. Daca ii iubesc doar cind imi indeplinesc dorintele sau asteptarile, se vor simti neputinciosi si vor considera ca nu are rost sa se mai straduiasca, de vreme ce niciodata nu este de ajuns. Vor fi pentru totdeauna macinati de nesiguranta, neliniste, o proasta parere despre sine si minie. Pentru a ma pazi de asa ceva trebuie sa imi amintesc citmai des de raspunderea ce trebuie sa mi-o asum in privinta dezvoltarii lor complete. (Pentru mai multe amanunte ar fi bine sa cititi How to Really Love Your Child [Cum sa-ti iubesti cu adevarat copilul] de Ross Campbell.)

7. Daca ii voi iubi neconditionat ei se vor simti in largul lor si vor reusi sa-si stapineasca nelinistea si comportamentul pe masura ce incep sa se maturizeze. Desigur ca exista comportamente specifice virstei atit pentru fiii, cit si pentru fiicele noastre. Adolescentii se comporta diferit fata de copiii mici, iar copiii de treisprezece ani vor reactiona altfel decit cei de sapte. Dar trebuie sa ne amintim ca Sunt inca minori si nu adulti, asa incit trebuie sa ne asteptam ca uneori sa mai dea gres. Aratati-va rabdatori cu ei pe masura ce invata sa se maturizeze.

Sursa: „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.