10 avantaje psihologice ale invatarii limbilor straine

000000.2

Beneficiile invatarii unei alte limbi includ dezvoltarea creierului, prevenirea dementei, imbunatatirea memoriei, atentiei si multe altele …

„Cine stapaneste o alta limba are un al doilea suflet” – Carol cel Mare.

In trecut, oamenii obisnuiau sa creada ca invatarea a doua limbi crea confuzii la nivel mental. Mai mult, s-a crezut ca era mai bine ca ei sa stie bine o singura limba decat sa se chinuie sa invete mai multe.

O viziune si mai extrema si absurda a fost ca invatarea unei a doua limbi ar fi provocat un fel de schizofrenie sau personalitate dubla. Unele studii pareau sa sustina ideea ca invatarea altei limbi ar fi fost problematica; primii cercetatori au remarcat faptul ca persoanele bilingve tindeau sa aiba un vocabular mai restrans si o oarecare dificultate in gasirea cuvintelor.

Dar aceste mituri si dezavantaje minore sunt acum infirmate de o serie de noi cercetari care demonstreaza beneficiile psihologice incredibile ale invatarii unei alte limbi. Iar aceste beneficii sunt mult mai complexe decat de a avea posibilitatea sa comandati o ceasca de cafea in strainatate sau sa intrebati unde se afla hotelul in care sunteti cazati.

  1. Dezvoltarea creierului

Faptul ca centrii lingvistici din creier se dezvolta este unul dintre beneficiile majore ale invatarii unei a doua limbi. Cu cat invatati mai bine, cu atat mai mult se dezvolta aceste zone vitale ale creierului.

  1. Prevenirea dementei

Bilingvismul intarzie boala Alzheimer la persoanele susceptibile cu pana la sase ani. Pare incredibil, dar studiile continua sa sustina acest rezultat. Astfel, invatarea unei alte limbi are un  efect mult mai mare asupra dementei decat cele mai recente medicamente.

  1. Intelegerea mai buna a cuvintelor

A fi bilingv poate duce la imbunatatirea abilitatilor de ascultare, deoarece creierul trebuie sa munceasca mai mult pentru a distinge diferite tipuri de sunete in doua sau mai multe limbi.

  1. Cresterea capacitatii de recunoastere a unor limbi diferite

Copiii care cresc in familii bilingve pot distinge limbi pe care nu le-au auzit niciodata (Werker & Sebastian-Galles, 2011). Doar expunerea la diferite sunete, de exemplu, in spaniola si catalana, ii ajuta sa realizeze diferenta dintre engleza si franceza, ceea ce reprezinta un alt beneficiu al invatarii unei a doua limbi.

  1. Imbunatatirea memoriei

Copiii crescuti intr-un mediu bilingv au amintiri mai puternice decat cei care au vorbit o singura limba. Aceasta inseamna ca primii sunt mai buni la calculul mental, lectura si multe alte abilitati vitale.

  1. Capacitate crescuta de rezolvare a mai multor sarcini

Persoanele bilingve pot trece mai repede de la o sarcina la alta. Ele au o capacitate cognitiva mai mare si le este mai usor sa se adapteze la circumstante neasteptate.

  1. Atentie sporita

Bilingvii isi controleaza mai bine atentia si se lasa mai putin distrasi de lucruri exterioare.

  1. Concentrare dubla

Imbunatatirile cognitive, cum ar fi atentia sporita si multi-tasking-ul se inregistreaza intrucat  persoanele bilingve se concentreaza tot timpul pentru a intelege ce limba se vorbeste. Aceste eforturi de concentrare si de trecere de la o limba la alta confera beneficiile invatarii unei alte limbi.

  1. Noi modalitati de a vedea

Invatarea unei noi limbi poate schimba literal modul in care vedeti lumea. Invatarea limbii japoneze, de exemplu, care are termeni de baza pentru lumina si albastru inchis, va poate ajuta sa percepeti culorile in moduri diferite.

  1. Imbunatatirea limbii de baza

Deoarece invatarea unei a doua limbi atrage atentia asupra regulilor si structurii abstracte a limbajului, acest lucru va poate ajuta sa fiti mai buni in cunoasterea si practicarea primei limbi.

Dupa cum a spus Geoffrey Willans: „Nu poti intelege niciodata o limba pana cand nu intelegi cel putin doua”.

In afara de cele mentionate, mai exista si beneficiile de a va scufunda intr-o alta cultura si de a putea vedea cultura proprie din perspectiva altora. Dupa cum s-a spus, invatand o alta limba, puteti obtine ceva de genul „un al doilea suflet”.

Sursa: Psyblog

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.