Pedagogul Janusz Korczak, cel care a ales sa moara alaturi de copii orfani intr-un lagar nazist, desi a avut posibilitatea sa-si salveze viata, a lasat, in cartea „Loving Every Child,” zece principii de aur pentru parintii care vor sa aiba o relatie sanatoasa cu micutii lor, potrivit montessorinature.com.
Iata care sunt cele 10 principii pentru parinti:
- Nu astepta de la copilul tau sa fie ca tine sau cum iti doresti tu sa fie. Ajuta-l sa se dezvolte independent si sa devina el insusi.
- Nu te astepta ca micutul tau sa-ti dea inapoi tot ce ai investit in el. I-ai daruit viata, cum ar putea sa-ti multumeasca vreodata? El va darui viata altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibila a recunostintei.
- Nu proiecta nemultumirile tale asupra propriului copil pentru a nu avea o batranete amara. Pentru ca vei culege ce vei semana.
- Nu-ti trata copilul cu superioritate si nu-i intoarce spatele cand intampina dificultati. Fiecare trebuie sa faca fata cu propriile puteri. Viata poate fi la fel de grea pentru el la fel cum este si pentru tine, ba poate chiar mai grea caci nu are experienta pe care tu o ai deja.
- Nu-l face de rusine!
- Nu uita ca cele mai importante intalniri ale omului sunt cele cu copiii sai. Ofera-i atentie maxima. Nu stii niciodata pe cine poti descoperi in propriul copil.
- Nu te invinovati daca nu poti face totul pentru micutul tau, dar tine minte: pentru copil nu ai facut suficient, daca nu ai facut tot ce poti.
- Copilul nu este doar un tiran care iti acapareaza viata, nu este numai fructul carnii si al sangelui tau, este o floare pretioasa pe care Dumnezeau ti-a dat-o sa o pastrezi si sa o dezvolti.
- Invata sa iubesti si sa ajuti un copil strain. Niciodata nu te comporta cu el cum nu ti-ai dori sa se poarte ceilalti cu copilul tau.
- Iubeste-ti micutul si ofera-i sprijin in orice ipostaza – netalentat, ghinionist, adult ratat. Vorbeste cu el, fii prietenul lui, ofera-i siguranta, fii fericit fiindca copilul e o sarbatoare care are loc in viata ta.
Janusz Korczak a fost un medic polonez care a scris literatura. A fost un asistent social care a citit povesti la radio pentru copii. A fost un director de orfelinat, in vreme de pace si timp de doua razboaie. A fost un pedagog inovator si autorul unor publicatii despre teorie si practica in educatie. A fost un precursor al drepturilor copiilor si un aparator al egalitatii intre copii.
Sursa: https://www.copilul.ro/parenting/educatie-disciplina
Va multumesc,