10 Reguli de aur pentru cresterea unui copil, de la cel mai mare pedagog al lumii

12027619_1039213246137325_7933883896924666896_n

Anton Makarenko este unul dintre cei mai apreciati pedagogi ai lumii. Alaturi de Maria Montessori, UNESCO l-a recunoscut ca educatorul care a pus bazele educatiei moderne. 

Site-ul Bright Side i-a adunat cele mai multe idei, intr-un articol, pe care eu l-am tradus si adaptat pentru voi.

1. Comportamentul tau este cel mai important element al educatiei copilului

Nu presupune ca iti educi copilul doar cand discuti cu el, cand ii predai sau cand ii ceri sa faca ceva. Ii influentezi dezvoltarea in fiecare moment al vietii tale, chiar si atunci cand nu esti acasa.

Modul in care te imbraci sau vorbesti cu oamenii, modul in care te superi sau te bucuri, modul in care iti tratezi prietenii sau dusmanii, modul in care razi, chiar si modul in care citesti un ziar… toate astea conteaza enorm pentru un copil. El simte chiar si cea mai mica schimbare in comportamentul tau. Iti surprinde orice gand, fara ca tu sa-ti dai seama.

Daca esti grobian, daca bei prea mult sau, mai rau, ii insulti bunica sau mama, nici nu te gandi la educatie. Nu te pricepi deloc. Niciun sfat, nicio metoda nu te vor ajuta.

2. Educatia trebuie sa fie simpla, autentica, dar serioasa

Modul in care iti educi copilul ar trebui sa se ghideze dupa aceste trei atribute. Seriozitatea nu inseamna sa fii, insa, suparat. Fii autentic, lasa-ti comportamentul sa se potriveasca momentului si realitatii din familia ta.

3. Fiecare parinte trebuie sa stie clar ce vrea sa vada in copilul lui

Fii foarte clar in privinta dorintelor tale ca parinte. Gandeste-te bine la ele si vei afla unde gresesti. Nu te lasa descurajat, ai in fata multe cai corecte pe care inca nu le-ai abordat.

4. Trebuie sa-ti cunosti bine copilul. Unde este? Ce face si cu cine?

Bineinteles, insa, ca trebuie sa-i dai copilului tau cat mai multa libertate. Copilul tau trebuie sa descopere si alte abordari sau idei, nu doar pe ale tale. Trebuie sa-ti ajuti copilul sa descopere bunatatea si raul din oameni si situatii, si sa lupte impotriva raului, in timp ce analizeaza realitatea. Acest proces natural nu poate avea loc intr-o bula.

5. Cheia educatiei este organizarea

Educatia nu iarta micile greseli. Educatia nu e cultivata bine cand apare indiferenta. Buna organizare te ajuta sa fii atent la fiecare mic detaliu. Micile detalii au loc tot timpul, in fiecare zi, in fiecare ora. Ele construiesc un comportament.

Educatia are nevoie de timp bine folosit, mai degraba, decat o mare cantitate de timp.

6. Nu il forta sa-l ajuti, dar bucura-te sa-l ajuti

Ajutorul parintilor nu trebuie sa vina fortat, sa fie plictisitor sau enervant. Uneori copilul trebuie sa se lupte putin ca sa invete cum sa depaseasca provocarile si sa-si rezolve sarcinile complicate.

Dar, intotdeauna incearca sa-ti urmaresti copilul cand lucreaza. Nu-l lasa sa devina pierdut, confuz sau disperat. Uneori, copilul trebuie sa-ti vada atentia si vigilenta fata de el, dar, cel mai important, sa-ti vada increderea pe care o ai in el.

7. Niciodata nu-l recompensa sau pedepsi pentru rezultatele muncii sale

Dezaprob total introducerea unui sistem de recompense sau pedepse atunci cand vine vorba de munca. Simplul fapt ca rezolva o problema existenta ar trebui sa-i ofere bucurie copilului tau. Recunoasterea muncii facute este cea mai buna recompensa pentru efortul depus. Aprobarea ta pentru autenticitatea, efortul si metodele folosite este cea mai buna recompensa posibila.

Fii atent sa nu abuzezi cu laudele. Nu ar trebui sa-ti lauzi copilul in fata prietenilor tai. Mai mult, nu ar trebui nici sa-l pedepsesti sau sa amintesti despre rezultatele lui slabe in fata prietenilor tai. Principala idee este ca el sa munceasca si sa o faca bine.

8. Un copil nu va fi capabil sa iubeasca, daca nu stie cat valoreaza

Sa iubesti, sa recunosti dragostea, sa fii fericit- toate astea inseamna sa te respecti pe tine si sa stii care-ti este valoarea.

Citeste mai departe pe: http://taticool.eu/10-reguli-de-aur-pentru-cresterea-unui-copil-de-la-cel-mai-mare-pedagog-din-istorie/

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.