3 exercitii amuzante care ii ajuta pe copii sa-si recunoasca emotiile

0000-2

Viata ar fi perfecta daca am reusi sa fim fericiti tot timpul – sau poate nu? Multi dintre noi crestem in medii in care invatam sa ne ascundem emotiile, considerand ca asa este normal. Ne dezvoltam mecanisme de aparare care sa ascunda adevarata sensibilitate pe care o avem in interior. Emotiile sunt, insa, parte din firea omului, trebuie exprimate si, de fapt, nu putem trai fara ele.

Ca adulti, mai ales cand devenim parinti, ne confruntam in continuare atat cu propriile emotii, cat si cu cele ale copiilor nostri. Unul dintre marile daruri cu care copiii nostri sunt inzestrati este curiozitatea lor innascuta si inclinatia spre joaca, faptul ca pun totul sub semnul intrebarii si ne obliga sa cautam raspunsuri in profunzime.

Iata trei metode foarte bune care ii pot ajuta pe copii sa recunoasca, sa inteleaga si sa reactioneze la emotii. Aceste abilitati continua sa se dezvolte pe parcursul vietii lor si este foarte util sa fie introduse cat mai devreme in viata lor.

1. Feţe in oglinda

Aceasta metoda este excelenta pentru copiii mici. Pur si simplu se sta in fata oglinzii. Apoi se enumera emotii si se modifica expresia fetii in functie de emotia respectiva. Emotiile pot fi chiar imbogatite cu sunete de animale care sa corespunda acestora. De exemplu, „Sunt un tigru furios, grrr!” sau „Sunt o maimutica fericita, uu-uu-aa-aa.”

La vârste mici, exercitiul trebuie facut sub indrumarea parintelui, dar copilul va prinde repede ideea. In curand va intelege jocul si va participa bucuros.

2. Sunt fericit când…

Acest exercitiu incepe cu o persoana care spune, „Ma simt fericit cand (si completeaza propozitia cu scenariul preferat).” Apoi, fiecare dintre cei prezenti spune o propozitie in care afirma ce il face fericit. Din când in când, unul dintre cei prezenti modifica emotia. De exemplu „Sunt trista când…,” sau „Nu sunt deloc in largul meu când…,” sau „Ma enervez când…” Si asa mai departe.

Ori de câte ori se incepe o runda de propozitii cu o emotie, e bine ca fiecare sa aiba sansa sa se exprime cel putin o data inainte de modificarea emotiei. Prima data probabil va fi nevoie ca parintele sa schimbe emotia, dar copiii vor prinde repede jocul. Este un joc foarte util si parintii vor fi uimiti sa descopere cat de usor pot patrunde in mintile si sufletele copiilor.

Pentru ca exercitiul sa functioneze, sunt cateva reguli ce trebuie respectate: participa, asculta si nu judeca. Chiar daca auzi, „Sunt trist cand mami tipa la noi dimineata” (pentru ca poti auzi si asa ceva), nu trebuie sa raspunzi cu, „Ei bine, ti-am cerut sa-ti pui pantofii de sase ori!!!” Doar asculta. Când vine randul tau, de exemplu, poti spune „Ma simt trista cand trebuie sa tip.” Este foarte important sa creezi un spatiu sigur pentru impartasirea emotiilor, fara teama de a fi judecat.

3. Pe cine avem noi azi aici?

Acest exercitiu se bazeaza pe imaginatia extraordinara a copiilor. Practic, ei incearca sa vizualizeze propriile emotii. Incepi exercitiul intreband „Pe cine avem azi aici?” Si poti dezvolta in functie de raspunsurile copilului. Pui intrebari de genul „Si cu ce sunt imbracate azi?” sau „Le este foame?”

Este interesant sa vezi cum emotiile personificate ajung sa aibe fiecare propria poveste cu timpul. Iar daca vedeti o inclinatie spre arta in copil, il puteti ruga sa deseneze emotiile. Acestea pot fi niste personaje sau pot fi doar dungi colorate. Nu este nicio regula.

Ideea vizualizarii emotiilor poate parea putin abstracta la inceput. De aceea copiii vor avea nevoie de câteva idei. De exemplu, in timpul unei plimbari poti intreba copilul daca si-a imaginat vreodata cum ar arata fericirea. Apoi descrie in cuvinte propria ta imagine a fericirii si intreaba-l ce crede. Nu uitati, personajele emotiilor sunt ale lor, nu ale voastre. Ii puteti indruma, dar lasati-i liberi sa-si foloseasca propriile idei, nu incercati sa le modificati sau sa le imbunatatiti cu ale voastre.

Activitatile de mai sus pot fi utile oricui isi doreste sa recunoasca, sa-si elibereze sau sa dialogheze in legatura cu sentimentele personale. Sunt instrumente importante de comunicare si intarire a relatiilor interumane.

Sursa:

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Un comentariu:

  1. Foarte interesant! Multumesc ca ne impartasiti acste lucruri, pt ca eu vreau sa stiu ce sentimente are copilul meu,dar de multe ori nu gasesc metoda prin care sa aflu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.