3 metode prin care poti sa-ti inveti copilul sa se controleze

28

A invata sa te controlezi este important in viata sociala si in dezvoltarea emotionala. Un copil care stie sa faca acest lucru este pregatit sa faca fata provocarilor vietii de adult, sa se autocontroleze in situatii tensionate, sa-si dezvolte increderea in sine. Un copil care stie sa se controleze va fi un adult echilibrat emotional.

Fie in magazine, fie in familie am intalnit copii care si-au pierdut contolul si au inceput sa muste, sa tipe, sa aiba excese de furie sau sa planga isteric. Intr-un moment in care violenta pare a fi in crestere, invatarea copiilor sa-si controleze furia si sa aleaga actiuni pro-sociale pentru a si-o manifesta este o misiune importanta a parintilor.

  1. Sa se stabileasca limite si reguli clare

Prin stabilirea unor limite copiii ajund sa invete sa se controleze in situatii de criza sau cand se simt frustrati. Parintele ar trebui sa aplice acest proces de auto-reglare de cand copilul este foarte mic pentru a invata intre ce limite se poate incadra si care sunt regulile. De fiecare data cand copilul are un comportament deviant este indicat sa-i atragem atentia ca nu este cel mai bun mod prin care se manifesta si sa-i oferim exemple de reactii corecte.

  1. Sa invete sa faca fata frustrarii

Intoleranta la frustrare este un raspuns dezadaptativ.  Copiii trebuie sa fie invatati ca pentru a obtine un lucru trebuie sa munceasca sau sa astepte. Astfel ei vor face fata refuzurilor si nu vor mai avea o atitudine ostila sau agresiva. Este important pentru copii sa experimenteze de mici sentimente precum disconfortul sau neplacerea pentru ca se vor intalni mereu cu aceste trairi. Practic parintele il pregateste pentru viata.

  1. Sa invete sa gestioneze agresivitatea fizica

Agresiunea fizica este un raspuns la frustrare. Copiii mici sau prescolarii sunt cei care nu au toleranta la frustrare. Parintii ar trebui, pe parcursul cresterii lor, sa stopeze reactiile de agresivitate, nepermintandu-le sa muste, sa impinga, sa loveasca sau sa tipe.

 Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.