5 lectii invatate de la copii

1. Daca ai cazut, ridica-te si continua

Atunci cand cad, copiii mici sunt dezorientati pe moment, insa nu-si pierd curajul. Plang un pic, apoi se ridica si parca sunt si mai determinati sa obtina ceea ce-si doresc. Cu o rabdare de invidiat, nu se dau batuti, ci persevereaza pana reusesc, indiferent ca e vorba de a prinde o jucarie, de a sta in picioare sau de a face primii pasi. Nu le pasa ca se fac de ras sau ca adultii chicotesc spunandu-le “Nu poti”. Sunt surzi la orice tentativa de demotivare si isi asuma inconstient faptul ca a gresi face parte din lectie si nu e o tragedie sau un motiv de abandon.

2. Ai nevoie de putin ca sa fii fericit

 Chiar daca au la dispozitie doar un pahar de plastic, copiii stiu sa se bucure de el ca si cum ar avea cea mai cool jucarie. Daca sunt in metrou, se amuza privind la umbra reflectata in geam sau experimenteaza moduri originale de a sta pe scaun. Stiu sa aprecieze un zambet si il intorc inapoi. Se bucura de o inghetata, de mingea cea noua sau de vederea unui animalut. Isi doresc mereu alte jucarii, dar asta nu-i impiedica sa se bucure de ce au.

3. Foloseste-ti imaginatia

Copiii croiesc povesti fantastice si isi folosesc creativitatea cu iscusinta pentru a suplini ceea ce nu au. Nu le e teama sa-si exprime ideile si stiu ca lumea imaginatiei ofera posibilitati infinite. Inventeaza jocuri si personaje, prieteni imaginari sau situatii de care se amuza si raspund cu incredere la uimirea adultilor.

4. Fii mereu curios

 Au curaj sa puna cele mai incomode intrebari si vor sa afle totul despre orice. Sunt intotdeauna gata sa descopere ceva diferit si vor sa gaseasca raspunsuri la “De ce?”-urile din jur, chiar daca asta inseamna sa dezmembreze jucarii sau sa se catere pe dulapuri. Nu stau o clipa locului, manati de dorinta de a vedea cu ochii lor sau a trai pe propria piele cat mai multe experiente noi. Setea de a explora lumea le da curaj in a-si asuma riscuri, iar curiozitatea le este rasplatita.

5. Priveste lumea in ochi

Copiii nu se feresc de privirile directe si sincere, au forta de a se uita in ochii celorlalti, iscodind dincolo de aparente. Stiu ca ochii sunt oglinda sufletului, asa ca scruteaza cu interes orice miscare a adultilor, mereu in cautare de raspunsuri.

Sursa:http://www.romaniapozitiva.ro/romania-pozitiva/5-lectii-invatate-de-la-copii/

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.