5 metode prin care poti sa-ti ajuti copilul sa-si dezvolte inteligenta emotionala

1.8

Orice parinte isi doreste sa creasca un copil cu constiinta de sine, echilibrat si capabil sa-si gestioneze emotiile. Avand in vedere evenimentele recente din lume, pline de ura si violenta, ar fi bine sa ne facem o introspectie si sa ne analizam propria viata emotionala si mesajele pe care le transmitem copiilor nostri cu privire la dragostea de sine, acceptarea de sine si empatia fata de ceilalti.

Dupa cum afirma Daniel Goleman, un proeminent psiholog si jurnalist, “ajutarea copiilor sa-si imbunatateasca constiinta de sine si increderea, sa-si gestioneze propriile emotii si impulsuri si sa-si mareasca empatia nu numai ca duce la un comportament mai bun, ci si la rezultate academice imbunatatite.”

Inteligenta emotionala, dupa cum explica Goleman, are legatura cu modul in care ne intelegem pe noi insine si relatiile in functie de gradul constientizarii de sine (intelegem ceea ce simtim), capacitatea de a ne gestiona emotiile (ne stapanim in mod eficient emotiile puternice), empatia (intelegem ceea ce simte o alta persoana) si felul in care toate acestea se reflecta in relatiile noastre sociale, cunoscute si ca “abilitati sociale.” 

 Astfel, inteligenta emotionala ne da abilitatea de a ne cunoaste mai bine pe noi insine, de a relationa mai bine cu altii si de a rezolva eventualele probleme mai eficient.

Ca parinti, cum putem dezvolta si cultiva aceasta capacitate vitala in copiii nostri? Pentru inceput, trebuie sa te vezi pe tine insuti ca un „suport emotional” al copilului tau. Astfel iti poti ajuta copilul sa-si inteleaga propriile stari emotionale prin empatie si intelegere.

1.Asculta fara sa judeci. Deseori, intr-o situatie tensionata, copiii sunt coplesiti de emotii si nu inteleg ce li se intampla. Emotiile intense pot fi intimidante si coplesitoare pentru ei. Cand iti ajuti copilul sa eticheteze emotia, ii imbogatesti vocabularul emotional.

De exemplu, “Esti furios pentru ca prietenul tau ti-a luat jucaria.”

2. Asculta si da-i voie sa-si exprime sentimenteleToti oamenii simt nevoia fireasca de a fi intelesi si acceptati. Cand iti poti asculta copilul explicand prin ce trece si exprimand sentimentele negative, ii implinesti aceasta nevoie (si descurajezi pe alta parte nevoia de a se purta urat), invatand in acelasi timp ca emotiile nu sunt corecte sau gresite, sunt emotii si atat. 

3. Nu uita, nu trebuie sa „rezolvi” tu totul. Este greu sa-ti vezi copilul suparat. Deseori, daca nu invatam sa acceptam propriile emotii negative, nu le putem accepta nici pe ale altora, cu atat mai putin pe ale propriului copil. Nu uita, sentimentele nu sunt gresite sau corecte. Sunt doar emotii care vin si pleaca, cu conditia sa le exprimam corect. 

Cand copilul tau trece printr-un moment tensionat, sarcina ta este sa fii acolo, langa el. Ajuta-l sa treaca prin aceasta experienta folosindu-te de empatie si capacitatea de a-i accepta emotiile.

Rezista tendintei de a rezolva situatia sau de a indeparta emotiile, pentru ca astfel nu vei obtine decat o reprimare a acestora. Daca accepti trairile emotionale ale copilului, il inveti ca tot ceea ce simte este normal.

4. Dezvolta-i abilitati de rezolvare a problemelor.  Emotiile, odata acceptate, ne furnizeaza informatia care ne poate ajuta sa rezolvam problema. Invata si aplica tehnici de auto-calmare cum ar fi exercitiile de respiratie, luarea unei scurte pauze sau numara incet pana la 10. Odata recapatat calmul, ajuta-ti copilul sa vina cu idei pentru a rezolva problema. Lasa-l sa vina cu propriile idei pentru a-si dezvolta increderea in capacitatile sale, oferindu-i ajutor cand se blocheaza.

De exemplu, atunci cand apare o criza de furie intre doi copii: “Stiu ca vrei foarte mult sa te joci cu camionul acela cu care se joaca acum prietenul tau. Este greu sa astepti. Ce crezi ca poti face pentru a rezolva aceasta problema?”

5. Fa-ti timp pentru tine.  Sa fii parinte e dificil. Fa-ti timp si pentru tine si ai grija de tine. Fii un exemplu de grija de sine pentru copilul tau, pentru ca iti doresti ca si el/ea sa faca la fel.

Cand dezvolti inteligenta emotionala in copilul tau, contribui la o lume in care diferentele sunt respectate, neintelegerile sunt rezolvate pasnic si in care se dezvolta relatii sanatoase.

Surse: https://viataverdeviu.ro/contribuie-la-dezvoltarea-inteligentei-emotionale

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.