7 jocuri simple pentru copii pentru fiecare zi a saptamanii, pe varste

kids-circle-3261

Jocurile si jucariile sunt simple obiecte sau activitati de care copiii trebuie sa se bucure? Nu! Pentru copii, jocul inseamna invatare. Prin joc, exploreaza si-si controleaza propriile sentimente despre viata, intra in contact cu lumea din jur, invata notiuni noi, se orienteaza in timp si spatiu. Copilul se exprima cel mai bine in si prin joc. De aceea, joaca trebuie privita prin ochii copiilor, insa cu mintea adultilor. Jocul este la fel de important pentru copil, cat si pentru adult. Prin joc, se nasc legaturi puternice. Prin joc comunicam eficient cu copilul.

Scopurile jocului in dezvoltarea copilului:

– modelarea personalitatii
– formarea spiritului de independenta
– corectarea unor abateri comportamentale
– o mai buna cunoastere a mediului inconjurator
– intelegerea propriei persoane si a raportului cu lumea
– posibilitatea explorarii relatiei dintre realitate si fantezie
– o modalitate de eliberare a emotiilor ingradite
– un control mai bun al temerilor si problemelor copilului

Jocul are un rol fundamental in dezvoltarea emotionala si intelectuala a copilului. Este foarte important sa adaptam abordarea jocului si jucariile folosite la nevoile copilului, in functie de varsta si etapa de dezvoltare.

Tipuri de jocuri:

– jocul sugarului – prin zambet, privire sau gangurit la atentia adultului. Prin acest tip de joc , se urmaresc modalitatile de relationare intre copil si parinte

– jocul solitar (1 an – 1 ani si 6 luni) – copilul se joaca singur sau cu adultii din preajma

– jocul paralel (1 an si 6 luni – 2 ani) – copilul se joaca singur chiar daca se afla in colectivitate cu alti copii

– jocul asociativ (2-3 ani) – copiii se aduna pentru o activitate, dar nu colaboreaza

– jocul cooperant (peste 3 ani) – copiii se joaca impreuna

Ca sa te joci cu copilul, nu ai nevoie de perioade lungi de timp sau de jocuri complicate. Pentru el este esential sa fructifici la maximum timpul pe care i-l aloci.

7  jocuri simple pentru copiii intre 6 luni si 1 an

fotograf-copii-cluj-sedinta-foto-bebe-sesiune-foto-bebelusi-cos-fetita-claudia-pojan-baby-photography-3

Luni: „maimutareala” din fata oglinzii, imitati sunete si gesturi tinand copilul in brate in fata oglinzii. Usor – usor, bebelusul va incepe sa repete. Astfel, se va descoperi pe sine si lumea inconjuratoare.

Marti: luati cateva cuburi si formati o piramida, rostind cuvantul „sus”. Apoi daramati-o, rostind cuvantul „jos” atunci cand obiectele cad. Lasati copilul sa stivuiasca si sa darame cuburile. In acest fel, ii dezvoltati interesul de a imitia si a urma indicatii, ii imbunatatiti simtul pipaitului si coordonarea ochi-mana si va intelege mai bine conceptul „jos – sus”.

Miercuri: „cucu-bau” – ascundeti-va fata in maini, apoi o descoperiti si schimbati mimica la fiecare aparitie. Isi va dezvolta capacitatea de a asculta, de a face asociatii si de a identifica stari;

Joi: formati obstacole din pernute si incurajati-l sa treaca de-a busilea peste ele. Copilul isi va imbunatati astfel mobilitatea;

Vineri: asezati un set de castroane incasabile in rand in vazul copilului. Puneti castroanele unul intr-altul dupa marime si folositi cuvintele „mic” si „mare” atunci cand stivuiti si indemnati-l sa va ajute. Copilul va deveni constient de forma si dimensiunea obiectelor si-si va dezvolta independenta.

Sambata: alegeti un obiect pe care sa-l ascundeti in mana facuta pumn. Aratati-i micutului obiectul pentru a-l identifica. Ascundeti-l apoi intr-una din maini si rugati-l sa indice mana in care ati pitit obiectul. Repetati jocul si laudati-l pentru orice raspuns pozitiv. Aceasta activitate ii stimuleaza memoria, ii dezvolta capacitatea de a asocia corect obiectul cu mana in care se afla.

Duminica: luati o manusa de cuptor, un papuc si o palarie. Puneti-le si scoteti-le pe rand. Incurajati copilul sa va imite. Jocul ii va imbogati vocabularul, ii dezvolta capacitatea de asociere, de a asculta si de a raspunde la comenzi, va capata incredere in sine.

7  jocuri simple pentru copiii de 1-2 ani

10

Luni: luati diverse recipiente cu capace usor de pus si de scos (o oala, un borcan, o cutie) si indemnati copilul sa puna si sa scoata capacele, sa potriveasca vasele cu capacele. Astfel, isi va dezvolta simtul pipaitului si capacitatea de a rezolva probleme prin cercetare libera, va constientiza notiunile „potrivire”, „pe”, „de pe”.

Marti: asezati-va cu copilul pe jos, pe o suprafata neteda si dati de-a dura o minge de mici dimensiuni pe care micutul o poate prinde in brate. Incurajati-l sa prinda si sa rostogoleasca mingea. Se va familiariza astfel cu urmarirea si prinderea mingiei, isi va dezvolta indemanarea si increderea in sine.

Miercuri: intindeti pe jos o sfoara de 1,5 metri in linie dreapta. Pasiti pe linie, asigurandu-va ca micutul va urmareste. Incurajati-l sa paseasca pe linie si sa-si inchipuie ca este un pod peste apa. Aratati-i cum sa puna un picior in fata celuilalt si cum sa-si mentina echilibrul cu mainile. Acest joc ii dezvolta concentrarea si interactiunea limbajului, il ajuta sa-si coordoneze partile corpului.

Joi: cumparati iribal si faceti baloane de sapun, pe care micutul sa le sparga cu mainile. Il va stimula atentia si puterea de concentrare, ii va ajuta sa coordoneze mainile si ochii.

Vineri: uitati-va la carti cu flori si copaci, iarba, denumiti-le, iar cu proxima ocazie, scoteti-l in parc si aratati-i florile si copacii din carte. Indicati-i fiecare culoare. Incurajati-l sa le pipaie, sa le miroasa. Spuneti-i ca ce a vazut in carte erau doar imagini, iar cele din parc sunt fiinte vii. Isi va imbunatati astfel vocabularul, va avea o alta perceptie asupra lumii de afara si asupra culorilor, va asocia cu usurinta pozele din carte cu ce a gasit afara.

Sambata: luati 3 borcanase cu mirodenii si lasati copilul sa le miroasa pe fiecare in parte. Turnati putin din fiecare pe dischete de vata si incurajati-l sa identifica borcanul din care provin. Povestiti-i ca nasul este cel care ne ajuta sa respiram si sa mirosim. Isi va dezvolta perceptia simtului mirosului, abilitatea de a asocia mirosuri, va constientiza existenta nasului si-si va imbogati vocabularul.

Duminica: luati un tricou, schitati un manechin din carton si ajutati copilul sa imbrace si sa dezbrace manechinul cu tricoul. Acest joc il va ajuta sa constientizeze forma si partile corpului, dar si utilitatea hainelor.

7 jocuri simple pentru copiii de 2-3 ani

11

Luni: luati o mingiuta si un borcan si explicati-i copilului ca trebuie sa arunce mingea in borcan. Acest joc simplu il va ajuta sa distinga intre momentul in care arunca mingea si cel in care mingea se opreste in borcan, ii va dezvolta coordonarea motorie si ii va trezi interesul fata de joc.

Marti: invatati-l o poezie simpla: „ma cheama (numele copilului), doi ani implinesc, sunt fetita (baiat) si te iubesc”. Cand spui „doi”, ridicati doua degete. Iar cand spune „te iubesc”, imbratisati-l. Poezioara il va ajuta sa constientizeze numele, sexul si varsta, conceptul de „doi” si cuvintele ritmate.

Miercuri: priviti hainele copilului si aratati o anumita culoare. Numiti culoarea si rugati-l sa indice un obiect din camera cu aceeasi culoare. Astfel, percepe mai bine culorile, isi dezvolta abilitatea de a denumi culorile si de a regasi aceeasi culoare in alt context, isi dezvolta capacitatea de a asculta si spiritul de observatie.

Joi: desenati un chenar pe o coala de desen si pictati impreuna cu copilul in cadrul chenarului. Indemnati-l sa spuna o poveste in timp ce picteaza. Ii stimuleaza creativitatea, il ajuta sa constientizeze chenarul, ii dezvolta imaginatia si limbajul pentru descrierea picturii sale.

Vineri: cititi-i o poveste simpla si adresati-i intrebari. Ii va dezvolta abilitatea de a urmari o secventa, capacitatea de atentie si memoria, ii imbogateste vocabularul.

Sambata: jucati sotronul in parc. Identificati numerele impreuna cu copilul si explicati-i cum sa sara intr-un picior si sa aterizeze in doua picioare, cum sa se intoarca. Va constientiza mai bine ordinea numerelor, isi dezvolta coordonarea motorie, va dezvolta usurinta de a-si mentine echilibrul. Capata incredere in sine si isi sporeste independenta.

Duminica: luati un set de magneti cu literele alfabetului. Lipiti magnetii in ordine pe frigider in timp ce cantati impreuna cu copilul cantecelul alfabetului. Va invata alfabetul, va constientiza ordinea literelor, diferenta dintre majuscule si litere mici, va dezvolta capacitatea de a asocia un sunet corespunzator unei litere.

7 jocuri simple pentru copiii de 4-6 ani

jocuri_pentru_copii_in_casa

Luni: goliti doua sertare de sosete si esarfe. Ii explicati diferenta dintre ele si ii precizati ca in fiecare sertar pastram lucruri deosebite. Il rugati apoi sa puna sosetele la sosete si esarfele la esarfe. Va constientiza astfel ideea de ordine, actiunea de sortare a lucrurilor si obicetele de acelasi fel sau diferite.

Marti: luati un set de popice si indemnati copilul sa tinteasca si sa le darame. Numarati popicele care au ramas in picioare si pe cele daramate. Acest joc il va ajuta sa constientizeze notiunile de „sus” (in picioare) si „jos” (daramat), ii va imbunatati abilitatea de a tinti si de a numara, ii sporeste increderea in sine.

Miercuri: alegeti poza unei fete sau a unui baiat si indemnati copilul sa arate cu un creion fara varf parti ale corpului, dupa care sa le descopere pe el. Activitatea dezvolta identificarea partilor corpului, usurinta de a asculta si localiza partile corpului.

Joi: puneti o coarda pe pamant si spuneti-i copilului sa sara peste coarda. Fixati apoi coarda la cativa centimetri de podea si rugati-l sa sara peste coarda intinsa. Mariti treptat inaltimea corzii astfel incat copilul sa sara confortabil. Saritul corzii il va ajuta sa constientizeze un obiect in miscare, va intelege mai bine conceptul „peste”, ii va dezvolta coordonarea motorie.

Vineri: luati ceasul de perete si invatati-l sa recunoasca orele. Explicati-i diferenta dintre aratatoare. Ca limba mare are nevoie de o ora pentru a se misca in jurul ceasului si a se intoarce in acelasi loc. Va dobandi astfel notiunea de timp si ora.

Sambata: realizati puzzle impreuna cu copilul. Il va ajuta sa inteleaga notiunea de intreg compus din parti, sa plaseze piesele intr-un spatiu dat, ii va dezvolta abilitatea de a coordona o problema, indemanarea si coordonarea ochi-mana.

Duminica: pregatiti impreuna cu copilul bagajul pentru calatorie. Dati-i rucsacul. Spuneti-i ca e gol si usor si ajutati-l sa aleaga cateva hainute, jucarii si lucruri personale si sa le puna in el. Cand bagajul e gata, spuneti-i ca rucsacul e plin si un pic mai greu. Va constientiza conceptul de „gol” si „plin”, „usor” si greu”, ii va dezvolta interactiunea de limbaj si-l va ajuta sa inteleaga pregatirea pentru anumite activitati.

Sursa

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.