8 beneficii pentru copiii care joaca fotbal

SONY DSC

Nu este un secret ca fotbalul si-a primit partea echitabila de publicitate negativa. A existat un impuls greu pentru a informa jucatorii actuali si potentiali despre pericolele acestui sport, in special despre traumatismele craniene. Dar, in pofida riscurilor evidente de vatamare, credem ca fotbalul ramane unul dintre cele mai pline de recompense sporturi pe care un copil il poate juca. Iata care sunt doar cateva lucruri pe care copiii le vor castiga de pe urma acestui sport.

1.Beneficii de sanatate

Jocul de fotbal, la fel ca alte sporturi, ofera diverse beneficii de sanatate pentru un copil. Este un joc exigent din punct de vedere fizic, care ofera jucatorilor o oportunitate de a-si imbunatati viteza, agilitatea, rezistenta, coordonarea mainilor-ochi si rezistenta cardiovasculara generala.

2. Camaraderie

Prietenia construita intre o echipa de jucatori de fotbal este diferita de orice alt sport datorita volumului mare de colegi de echipa. Cu zeci de jucatori care lucreaza spre un obiectiv comun, legatura pe care copiii o dezvolta unuii cu ceilalti, este nepretuita. Aceasta camaraderie este un beneficiu pe tot parcursul vietii pentru copii, deoarece acestia vor aprecia rapid importanta dezvoltarii relatiilor stranse cu ceilalti.

3. Disciplina

Fotbalul este un joc de statura si aceasta marja de eroare necesita o atentie deosebita pentru detalii de la toti cei ce sunt pe teren. Un pas gresit, un pas trecut sau o eroare mentala pot afecta negativ orice joc dat. Copiii care joaca fotbal vor invata importanta disciplinarii in tot ce fac.

4. Etica muncii

Pregatirea este necesara pentru a avea succes in fotbal. Etica profesionala pe care jucatorii puternici de fotbal o dezvolta este un atu vital pe care il pot purta cu ei pentru tot restul vietii lor.

5. Munca in echipa

Fotbalul este cu adevarat un joc de echipa. Cu 11 jucatori pe fiecare parte a mingii, toata lumea este luata in calcul pentru a-si juca rolul individual. Exista o mare cantitate de responsabilitate necesara pentru ca fiecare jucator sa aibe un rol specific in fiecare joc. Aceasta munca in echipa ajuta copiii sa se obisnuiasca sa lucreze cu altii, o abilitate necesara in aproape toate profesiile.

6. Rezistenta mentala

In plus fata de rezistenta fizica, este nevoie de o minte grozava pentru a juca fotbal. Indiferent daca se lupta printr-un prejudiciu minor sau de a depasi adversitatea dupa atac sau o greseala, copiii dezvolta adesea rezistenta mentala pe care nu o pot descoperi niciodata altfel.

7. Imbunatateste reflexele si agilitatea 

In timpul jocului nu reactionezi doar la actiunile celorlalti, ci si anticipezi ce urmeaza sa faca cei din jurul tau. Fotbalul nu e un sport in care lucrurile se intampla toate in acelasi timp. Uneori trebuie sa actionezi inainte ca ceva sa se intample. De pilda, vezi ca un atacant e pe punctul de a schimba directia de atac.

Ca fundas, trebuie sa te duci in cealalta parte a terenului inainte ca el sa loveasca mingea si tu sa nu mai poti ajunge la ea. Si nu ai o zi intreaga la dispozitie sa analizezi, sa iei decizia si sa actionezi. Trebuie sa o faci repede. Pentru asta iti trebuie reflexe bune si un corp agil care sa actioneze la fel de repede precum functioneaza mintea ta.

8. Intareste muschii si oasele 

Pe teren iti folosesti atat partea inferioara a corpului (sutezi, sari, pasezi mingea, faci intoarceri, tackling-uri sau driblezi), cat si partea superioara (opui rezistenta adversarilor, arunci mingea, o prinzi cu bratele, alergi). Dupa patru luni in care au jucat fotbal ca sa se recreeze, oasele jucatorilor incep sa se intareasca, in cazul persoanelor in varsta, iar dupa un an, efectul este si mai mare.

Sursa:

https://www.atlassport.ro/8-beneficii-pentru-copiii-care-joaca-fotbal/?fbclid=IwAR2Vk8X7rk9ttN5FyD_uzk-LuNFuAR_C12o_mzrE1Wp0eATm1Ke4egKyvrw

https://www.getmovin.ro/magazine/fotbalul-beneficii-antrenament-echipament-necesar

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.