Inteligenta emotionala este un obiectiv important in perspectiva formarii initiale si continue, in plan profesional sau managerial, in orice domeniu de activitate.
Optimismul si speranta in reusita sunt trasaturi care se constituie in ceea ce psihologii numesc eficacitate personala, convingerea ca esti stapan pe intamplarile vietii tale si ca poti face fata provocarilor cu care esti confruntat.
Dezvoltarea unei competente de orice fel intareste eficacitatea personala si face ca persoana respectiva sa fie in masura sa-si asume riscul si sa faca fata provocarilor, care, odata depasite, fac sa creasca sentimentul de eficacitate personala.
Aceasta atitudine duce la valorificarea aptitudinilor si talentelor, cu alte cuvinte, la dezvoltarea personala.
Albert Bandura, psiholog la Stanford care a realizat multe cercetari in legatura cu eficacitatea personala, o rezuma astfel: „Convingerile oamenilor despre capacitatile lor au un efect profund asupra acestor capacitati.
Capacitatea nu este o proprietatea fixa. Exista enorm de multe variante in care aceasta capacitatea poate fi folosita. Cei care au aceasta eficacitate personala se dau la o parte din calea esecului; ei abordeaza lucrurile in asa fel incat sa le poata stapani fara sa se ingrijoreze in privinta diverselor dezastre posibile” (D. Goleman, 2001, p. 117).
9. Sugestii pentru dezvoltarea inteligentei emotionale:
Nici o schimbare nu este posibila fara acordul implicit si participarea activa a cadrelor didactice, elevilor si parintilor. …Pentru parinti…
- Incepeti educatia emotionala a copilului inca de la nastere (chiar si inainte). Manifestati atentie fata de nevoile sociale si emotionale ale copiilor dumneavoastra, astfel incat tranzitia catre adolescenta sa se faca mult mai usor.
- Participati la discutii de grup, workshopuri, discutii online, chat pe tema dezvoltarii sociale si emotionale.
- Fiti un model pentru copilul dumneavoastra din punct de vedere al manifestarii abilitatilor emotionale si sociale, care sa-i stimuleze comportamentul socio-emotional.
- Folositi un limbaj cu copilul dumneavoastra care sa implice: discutii despre emotii, descrierea emotiilor. Intrebati-l cum se simte, invatati-l ca poate avea mai multe sentimente in acelasi timp.
- Incurajati efortul copilului pentru imbunatatirea inteligentei emotionale.
- Folositi momentele naturale care se intampla zilnic, ca „momente de invatare“, in care puteti discuta despre diferite stari, dispozitii, despre rezolvarea conflictelor sau managementul emotiilor.
- Fiti constienti ca abilitatile emotionale pot fi invatate prin povestiri personale, evenimente zilnice, curente, discutii despre filme sau pagini WEB. Recunoasteti si vorbiti despre comportamentele emotionale, sociale din mass media.
- Tineti un jurnal care va ajuta sa deveniti mai reflectiv asupra emotiilor personale si incurajati copilul sa faca la fel.
- Achizitionati jucarii si produse pentru copii care sa-i ajute la dezvoltarea competentelor emotionale si sociale.
Va multumesc!