Atunci cand spui sau faci lucruri cu furie lasi o cicatrice in sufletul oamenilor

000.7

 

A fost odata un baiat, pe nume Zbarlici, ce avea un comportament rau, rau de tot. La orice lucru ce il deranja catusi de putin, incepea sa tipe, sa vorbeasca urat si chiar sa arunce cu ce prindea in mana.

Intr-o zi, tatal sau i-a dat un sac plin de cuie si i-a spus ca, de fiecare data cand isi pierde cumpatul, sa bata cate un cui in gardul din spatele casei.

In prima zi, Zbarlici batu 42 de cuie in gard, a doua zi 35, a treia zi 15 si din ce in ce mai putine in zilele urmatoare. Baiatul a ajuns sa realizeze ca era mai usor sa-si controleze temperamentul decat sa bata cuie in gard.

In cele din urma a venit ziua cand Zbarlici nu si-a mai pierdut calmul nici o data si i-a spus tatalui sau ca nu trebuie sa mai bata nici macar un cui in gardul din spatele casei. El a reusit sa-si controleze in cele din urma temperamentul.

Tatal sau, foarte fericit si multumit, i-a sugerat fiului sau ca pentru fiecare zi in care isi va controla comportamentul sa scoata cate un cui din gard.

Zilele au trecut si Zbarlici a ajuns  in sfarsit la momentul in care i-a spus  tatalui sau ca a scos toate cuiele din gard. Atunci, tatal isi lua fiul de mana si, uitandu-se la gardul din spatele casei ii  spuse:

– Uite, fiule, ai muncit din greu sa bati si sa scoti cuiele, dar uita-te la toate gaurile ramase in gard. Niciodata gardul nu va mai fi la fel.

– Ce vrei sa spui tata? intreba mirat Zbarlici.

– Ceea ce vreau sa intelegi este ca, atunci cand spui sau faci lucruri cu furie, ura sau comportament urat, lasi o cicatrice, asemanatoare  acestor gauri din gard. Si nu mai conteaza cat de mult iti ceri scuze, rana va fi mereu acolo. O  rana verbala este la fel de dureroasa precum o rana fizica.

Prietenii, la fel ca si parintii si intreaga familie, sunt adevarate bijuterii ce trebuiesc pretuite. Ei iti zambesc si te incurajeaza  sa evoluezi. Te asculta, au un cuvant de alinare si intotdeauna te vor primi cu inima deschisa.

Cuvintele tatalui sau, precum si experienta cuielor batute in gard, l-au facut pe Zbarlici sa se gandeasca asupra consecintelor caracterului sau. De atunci acorda mult mai multa atentie cuvintelor adresate oricarei persoane, gesturilor aratate si faptelor sale.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.