Zilele astea a tot plouat, a fost frig si umezeala asa ca in drum spre serviciu m-am oprit la un fast food celebru, nu-i spunem numele ca oricum nu are nevoie de reclama si mi-am luat un ceai fierbinte sa-mi incalzesc mainile si sa-mi schimb starea de spirit.
In fata mea la doi metri distanta statea o tanara familie.
Prezenta mamei era pur decorativa. Femeia privea cu nesat la cateva fotografii pe laptop-ul din fata ei. Tatal era si el absorbit de ecranul telefonului mobil pe care il butona energic. Pustiul lor nu avea mai mult de sapte ani. Era un pic somnoros si tinea in mana stanga un sandwich iar cu mana dreapta impusca rate pe tableta. Dupa cum ati observat din descrierea mea cei trei “petrec timp de calitate” impreuna.
Faptul ca stau la aceeasi masa intr-o dimineata de week-end, faptul ca servesc micul dejun impreuna si ca schimba din cand in cand cateva cuvinte nu inseamna ca sunt cu adevarat conectati unul cu celalalt. Initiativa ar fi fost laudabila in conditiile in care dispozitivele electronice ar fi fost uitate acasa macar pentru cateva ore.
Dar ce inseamna timp de calitate petrecut cu copilul tau?
Unele dintre noi, mamele am fi tentate sa spunem ca petrecandu-ne toata ziua acasa cu copilul chiar asta facem! Suntem acolo trup si suflet, mintea noastra se invarte doar in jurul copilului si ne dedicam lui in totalitate. Ei bine, nu e chiar asa! Mamele de bebelusi ar putea avea dreptate fiindca atunci cand copiii sunt atat de mititei ei chiar ne solicita atentia 100%. Dar cand bebe creste situatia e diferita.
Timp de calitate inseamna sa fii acolo trup si suflet alaturi de copilul tau, sa-l asculti activ, sa ii oferi toata atentia ta, sa empatizezi cu el, sa-l mangai, sa povestiti impreuna, sa-i impartasesti emotiile, sa-l incurajezi, sa-l linistesti sau sa-i redai zambetul pe buze daca e necajit si cel mai important sa va jucati impreuna!
Prezenta ta activa, ca parinte face diferenta intre petrecerea timpului cu cel mic si petrecerea timpului de calitate.
Cand esti pregatita sa lasi in urma grijile, cand uiti ca ai telefon, ca ai cumparaturi si facturi de platit, cand nu gatesti, cand nu speli vase, cand nu te gandesti la nimic altceva decat la ceea ce simte copilul tau atunci poti spune ca esti prezenta 100% aici si acum, ancorata in realitate daruindu-i puiului tau toata atentia necesara.
Iata cateva idei pentru a petrece timp de calitate
Cand il pregatesti pentru gradinita, desi sunteti amandoi somnorosi si fara chef ar fi bine sa razi si sa glumesti cu el, si sa te cobori la nivelul lui. Copilul va asocia pregatirile de plecare cu momente frumoase petrecute in compania ta ca mama. Gradinita n-ar mai fi asa un monstru infiorator daca am fi relaxati, increzatori si bucurosi in prezenta copilului mai ales cand e pregatim de plecare.
Cand sunt mici copiii se bazeaza mai mult pe emotii si mai putin pe judecata asa ca ai grija ce-i transmiti puiului tau la nivel emotional.
Daca dis-de-dimineata il duci pe pitic la gradinita profita si pe tot drumul cauta sa te conectezi cu energia lui… intreba-l si vezi cum se simte, vezi daca-i morocanos ce nu-i convine de fapt, dovedeste empatie si asculta-l cu atentie. Pune-te in locul lui pentru cateva momente si asa o sa simti ce simte el.
Acelasi lucru trebuie facut si pe drumul de intoarcere. Copilul trebuie incurajat sa povesteasca chiar daca el de felul lui, nu e prea vorbaret. Atentie, conversatia nu trebuie sa sune a interogatoriu! Alegeti-va cu grija intrebarile si adaptati-le nivelului lui de intelegere si de interes.
Un alt exemplu pentru a petrece timp de calitate cu copilul este chiar servirea mesei impreuna dar sa nu luati exemplul familiei pe care v-am descris-o mai sus.
E de preferat ca macar o data pe zi intreaga familie sa ia masa impreuna. Fiecare sa povesteasca cum a fost ziua lui, sa-si marturiseasca planurile pentru zilele ce vor urma si chiar sa faca impreuna planuri de viitor implicand pe toata lumea de la cel mai mic la cel mai mare.
Un alt exemplu ar fi implicarea copilului in activitatile casnice curente. Cand mama are treaba la bucatarie sa ii dea si copilului ceva de facut, sa spele legumele, sa se joace cu un pic de aluat, sa fie si el implicat in proces. Mama trebuie sa ii vorbeasca micutului si sa ii ofere detalii despre tot ceea ce se petrece in fata lui si chiar sa ii ceara parerea cand e cazul.
De departe cea mai frumoasa activitate pe care o poate intreprinde o mama cu copilul ei este joaca! Jucati-va jocul lui preferat, incurajati-l sa faca ceea ce ii place, invatati-l sa joace pentru propria placere si nu neaparat pentru a castiga! Multe lectii de viata pot fi prezentate copilului in joaca. Astfel mintea lui se deblocheaza, emotiile ies la suprafata si cu ajutorul mamei poate invata sa le gestioneze, sa le accepte si mai apoi sa le elibereze.
Experienta de zi cu zi se manifesta in viata copilului si are impact direct si concret in viata lui.
Citirea unei povesti in fiecare seara inainte de culcare se traduce tot in timp de calitate petrecut cu copilul. Uneori, micutul prefera mereu si mereu aceeasi poveste. Parintele se mira si nu intelege.. pentru el este plictisitor insa copilul are nevoie de rutina, are nevoie sa stie deja ce se va intampla in povestea respectiva, ii da senzatia ca poate controla lucrurile si ii aduce siguranta de care atata nevoie. Puteti sa jucati in aceasta poveste avand roluri diferite si sa ii oferiti pe rand copilului sansa sa fie puternic, sa preia controlul.
Timp. Timpul petrecut cu copilul tau e cel mai frumos dar pe care il poti face micutului.
Daca adaptezi timpul petrecut impreuna nevoilor lui si te raportezi la dorintele lui atunci tinta e atinsa.
Fie ca va plimbati impreuna tinandu-va de mana, fie ca faceti sport impreuna, fie doar stati de vorba pe o banca in parc copilul se va simti vazut si auzit un lucru vital pentru dezvoltarea lui armonioasa si sanatoasa.
Fireste ca va iubiti copilul insa el are nevoie sa i se dovedeasca lucrul asta prin actiunile concrete pe care le intreprindeti cu si pentru el. Copilul trebuie sa simta iubirea iar acest lucru se realizeaza cel mai usor prin simpla prezenta a parintelui in viata lui.
Mai trebuie precizat un lucru: daca aveti mai multi copii fiecare dintre ei trebuie sa petreaca timp de calitate cu parintii lui. Pe rand, mama si apoi tatal vor trebui sa-i acorde prioritate si il trateze ca si cand ar fi “preferatul” lor. Nu uitati, oricare dintre copiii dvs. are nevoie sa fie “primul”.
Impreuna, dar si cu fiecare separat, parintii trebuie sa ofere iubire neconditionata iar asta se traduce prin timp de calitate petrecut impreuna!
Va multumesc,
Psiholog Alina Blagoi