Ce se intampla cand ai incredere in copilul tau

1-38

Increderea de sine este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti da copilului tau. Daca te mai indoiesti de acest lucru, studiile despre care vom vorbi in continuare vor sterge orice urma de incertitudine.

Lauda si asteptarile profesorilor

La sfarsitul anilor ’60, in Statele Unite, profesorilor participanti li s-a spus ca anumiti elevi din clasele a VI-a au fost testati intelectual si au avut rezultate uimitoare (fara sa fie adevarat). La finalul anului, copiii despre care profesorii stiau ca sunt „eminenti” au avut rezultate remarcabile, mult mai bune decat ceilalti elevi cu care, de fapt, fusesera egali din punct de vedere intelectual. Cercetatorii au concluzionat atunci ca sunt foarte importante proiectia si asteptarile profesorilor in rezultatele ulterioare ale elevilor.

Un alt studiu, din 2014, realizat la un liceu din Marea Britanie, a scos la iveala un rezultat fantastic. Elevii au fost rugati sa scrie un eseu, iar profesorii le-au dat un feedback critic. Insa, la o parte dintre elevi, pe foaie a fost scrisa o fraza in plus, despre care profesorii nu au stiut. La finalul anului, elevii pe a caror foaie fusese trecuta fraza in plus au obtinut rezultate mult mai bune decat ceilalti. Fraza era „Iti scriu aceste lucruri pentru ca am incredere in tine”.

Ce trebuie sa faca parintii?

Parintii ar trebui sa ia aminte la concluziile acestor studii si sa actioneze in consecinta. Copiii ar trebui laudati, incurajati pentru a le creste increderea de sine. Aceasta le va da aripi in viata, iar copiii vor fi motivati sa invete si sa obtina rezultate si mai bune. Mesajele pozitive de la parinti si de la profesori ii ajuta sa performeze.

Sursa: youcubed.org

Sursa: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/ce-se-intampla-cand-ai-incredere-in-copilul-tau/

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.