Stiati ca in scolile japoneze nu exista femeie de serviciu? Ca daca un copil de 4 ani merge singur pe strada sau cu metroul nimeni nu sesizeaza Protectia copilului? Si ca pretul unei case este dat de reputatia scolii din zona respectiva? Japonia are o cu totul alta mentalitate si un sistem de educatie care multora li s-ar putea parea spartan.
De la 3 ani, copiii din Japonia merg neinsotiti la gradinita. Iar de la 4 ani circula singuri cu metroul. In Tara Soarelui Rasare, micutii sunt invatati sa fie modesti si politicosi asa ca niciodata nu veti vedea un copil care face nazuri.
Desi traiesc in una dintre cele mai tehnologizate tari din lume, japonezii isi cresc copiii dupa principii si valori vechi de sute de ani. Acestia sunt educati sa fie linistiti, modesti si politicosi, astfel incat sa nu ii deranjeze niciodata pe cei din jur. O alta valoare care le este insuflata copiilor de mici este respectul: respect pentru cel de langa tine, respect pentru locul in care traiesc si respect pentru societate. De unde a pornit insa totul?
„Japonezii au crezut intotdeauna ca traiesc ca intr-un sat. Fiind o insula si neavand unde sa se duca, asta a fost principiul lor, ca nu au unde sa se duca mai departe de aceasta insula, si ca trebuie sa traiasca unii cu ceilalti. Si atunci este foarte important sa nu se deranjeze unii pe ceilalti. Iar in momentul in care tu arunci ceva pe jos sau vorbesti un pic mai tare sau jignesti pe cineva, in momentul respectiv l-ai suparat pe celalalt, toata comunitatea va sti si el nu se va mai simti bine in aceasta comunitate”, explica Alexandra Jidiuc, specialist in cultura nipona.
Desi sunt cunoscute pentru blandetea si armonia cu care isi cresc copiii, mamele japoneze incearca sa ii responsabilizeze de la cele mai mici varste. De exemplu, ele isi poarta bebelusii in slinguri peste tot, tocmai pentru a-i obisnui de mici cu toate activitatile.
Copiii sunt crescuti pentru a deveni ulterior cetateni model. Inca de la scoala si pana cand termina liceul, elevii se ocupa exclusiv de curatenie.
In Japonia exista personal special care sa se ocupe de curatenie DOAR in aeroporturi, acolo unde este un flux mare de turisti straini, si in marile corporatii. In rest, in toate institutiile publice, functionarii se ocupa de aceasta activitate.
„Noi facem curatenie la scoala! Dupa pranz, cu carpa, stergem tot de pe podea si facem curatenie si la toaleta”, spune Chinatshu Kawamoto, profesoara de limba japoneza, aflata in Romania.
„In scolile japoneze nu exista femeie de serviciu. Este iarasi un element care pe mine m-a surprins in conditiile in care la noi copilul nici macar tabla nu o sterge, pe principiul ca trebuie stearsa de doamna invatatoare”, spune Alexandra Jidiuc.
„Mamele japoneze ii ajuta pe copii, dar mai mult ii incurajeaza: Hai! Tu poti sa faci singur! Dar parintii romani ajuta copilul imediat, ii si imbraca”, a constatat Chinatshu Kawamoto.
Chiar daca pentru europeni poate parea exagerat, mamele isi lasa copiii sa mearga singuri la gradinita, inca de la varsta de 3 ani. In prima zi ii conduc sa le arate drumul, in a doua zi doar il urmaresc si din ziua a treia cei mici sunt pe cont propiriu.
In schimb, „parintii romani iau ghiozdanul copilului si il cara ei, la noi copiii au responsabilitatea ghiozdanului lor”, spune Chinatshu Kawatomo.
Rolul mamei este acela de a invata copilul sa se descurce singur si de a forma un viitor adult responsabil. De aceea, nu va fi o surpriza pentru nimeni sa vada un copil de 4-5 ani care merge singur cu metroul. Mai mult, in Japonia, niciun parinte nu isi duce copilul la scoala cu masina.
„Nu suna nimeni la Protectia copilului si surpriza este ca acesti copii nu au nici telefoane mobile la ei.
Folosesc telefoanele publice si este considerat un proces de responzabilizare a copilului de mic, pentru ca mama japoneza spune ca Daca eu nu imi invat copilul ca la 6 ani sa mearga cu metroul, cand va invata acest lucru?„, explica Alexandra Jidiuc.
In cultura nipona EDUCATIA este pe primul plan. Pretul unei case, de exemplu, este dat de reputatia scolii din zona respectiva. Si daca pana la 3 ani parintii raspund pentru faptele copilului, cand intra la scoala autoritatea este incredintata EXCLUSIV profesorului.
Desi elevii au un program de scoala normal, dupa orele de curs fiecare elev participa la cluburi si merge la bibioteca.
„Studiaza foarte mult in afara casei, pentru ca sunt spatii special dedicate studiului. O sa ii vedeti ca sunt mereu cu cartea dupa ei, toti copiii japonezi au o carte mai ales in metrou si permanent citesc”, povesteste Alexandra Jidiuc, specialista in cultura japoneza.
In Japonia nu veti vedea niciodata copii infofoliti. La 10 grade pustii poarta tricouri cu maneca scurta. De asemenea, in Tara Soarelui Rasare nu exista teama de…. curent.
„Copiii japonezi, chiar daca afara e frig, se imbraca in tricou cu maneca scurta si pantaloni scurti si se joaca afara, de aceea sunt foarte rezistenti”, spune Chinatshu Kawatomo.
„In metroul japonez exista aer conditionat, era extrem de rece dupa parerea mea, iar eu si sotul meu eram destul de infofoliti si am vazut un copil care avea maxim o luna, era nou-nascut si era fara ciorapi in picioare, intr-un body si atat. Nu era invelit cu paturica si nu parea sa fie nesanatos”, a povestit Alexandra Jidiuc.
„Cand eram copil, in scoala generala, ne obligau sa alergam cu picioarele goale afara. Si alergam, profesorii puneau muzica…voua romanilor nu va place curentul, dar pentru mine nu e nimic”, arata profesoara de limba japoneza Chinatshu Kawatomo.
Mamele japoneze tin foarte mult ca cei mici sa aiba o alimentatie sanatoasa. Pe langa orez si peste, din alimentatia niciunui copil nu lipsesc fructele si legumele.
Sunt cunoscute la nivel international BENTO-urile – acele cutiute ale lor de mancare in care mamele japoneze decoreaza orezul cu tot felul de fete dragute, tocmai pentru a ii determina pe copii sa manance si legume.
Copiii japonezi nu fac mofturi nici la masa. Explicatia…
„In cultura japoneza se spune ca exista un spirit in orice. Si in momentul in care nu mananci tot sau nu te comporti frumos la masa, arunci mancarea sau scaunul de la masa, se spune ca superi spiritul respectiv: al scaunului, al mancarii, al mediului inconjurator si atunci, daca tu superi spiritul si el se va supara pe tine si se va intampla ceva negativ pentru tine”, precizeaza Alexandra Jidiuc.
In Tara Soarelui Rasare, nu veti intalni nicodata un copil care sa faca o criza de isterie in magazin, pentru ca nu i se cumpara jucarii… Nu veti intalni tineri care sa fie zgomotosi pe strada, sa tipe sau sa jigneasca pe cineva.
De asemenea, ei considera ca este nepoliticos sa te uiti la straini, asa ca toti se concentreaza pe ce au de facut si nu se uita la persoanele din jur. Este motivul pentru care majoritatea copiilor sunt timizi si rusinosi.
„Cand lucram la o gradinita japoneza, colega mea romanca ii intreba mereu pe romani: ce parere ai? In Japonia mai putin spunem ce opinie avem. Doar ascultam profesorul…”, spune Chinatshu Kawatomo.
In societatea nipona exista un cult al mamei, dar si al profesorului, tocmai pentru ca ei pregatesc copiii pentru viata si societate. Mentalitatea japoneza este ca fara EDUCATIE si fara o SOCIETATE EDUCATA, nu exista nici viitor!
Sursa: https://www.digi24.ro
Va multumesc,