Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa

1.2

Va mai aduceti aminte de Goe? I se mai spune copil-rege si este un copil care a luat puterea in casa si ale carui dorinte sunt suverane pentru ca parintii nu au stiut sa isi impuna legea de la inceput. Citeste lista prin care vei afla daca ai si tu acasa un copil-rege.

Va mai aduceti aminte de Dl Goe?

Va mai aduceti aminte de Goe? Acel copil din schitele prozatorului I.L. Caragiale – razgaiat si alintat caruia familia ii facea toate poftele? Ei bine… in ziua de azi, copilului de tip Goe i se mai poate spune copil-printisor sau copil-rege.

Mofturos, egocentric, nerabdator sa aiba tot ce isi doreste, inundat de jucarii si gadgeturi, manipulator si mai ales … factor de decizie finala in toate activitatile familiei.

Acesta este dl Goe, un gen de copil pe care il poti repera foarte des in societatea romaneasca. Un copil-rege sau copil-printisor.

Ce este un copil-rege (printisor)?

Psihanalista franceza Christiane Olivier este de parere un copil rege este un copil care a luat puterea in casa si ale carui dorinte sunt suverane pentru ca parintii nu au stiut sa isi impuna legea de la inceput.

Desigur, pentru acei parinti, detinatori ai unui astfel de copil e greu de recunoscut aceste caracteristici pentru ca subiectivitatea si dragoste parinteasca actioneaza desoeri ca o pereche de ochelari cu lentile aburite.

Si totusi … daca ai o fetita sau baietel care face criza la magazinul de jucarii si nu pleaca fara o achizitie, refuza sa poarte anumite haine cumparate pentru el, plange sau refuza sa merga la culcare la o ora normala, refuza sa se spele pe dinti, argumeateaza fiecare decizie luata in casa, e imbracat in haine de firma si are ultimul tip de telefon… ei bine… ar trebui sa iti dea ceva de gandit. Si ar trebui sa te intrebi daca nu esti un parinte elicopter.

Ai si tu in casa un copil-rege?

Vrei sa stii daca ai in casa un copil Goe, sau copil-printisor sau … copil rege? Verifica lista de mai jos…

1. are tendinta sa creada ca totul i se permite (si chiar i se permite orice de catre parintii si bunicii care il sorb din ochi)

2.  recurge la violenta fizica sau verbala pentru a obitine tot ce isi doreste 

 3. se simte egalul adultilor si se amesteca in vorba cu ei

 4. vrea sa aiba intotdeauna dreptate si nu suporta sa fie contrazis

 5. vrea sa fie mereu in centrul atentiei

6. nu stie ce este respectul si ca atare este nepoliticis cu parintii si cu cei din jur

7. nu ii place sa imparta atentia parintilor cu altii

8. se frustreaza usor – face crize de plans, de furie, de nervi …

9. nu ii place cand i se spuna ca trebuie sa astepte (nu suporta amanarile)

10. accepta greu interdictiile sau regulile

11. are prea multe jucarii si gadgeturi

Copilul-printisor (copilul-rege), un mic monstru

Este adevarat insa ca fiecare copil poate avea unele din aceste comportamente mentionate in lista de mai sus, insa caracteristic copilului-rege, este faptul ca acest comportament se repete zi de zi.

Evident, aceste comportamente nu sunt agreate de cei din jur (cu exceptia parintilor si bunicilor) si de aceea nu atrag deloc simpatia adultilor cu care intra in contact si de aceea este perceput ca fiind un mic monstru.

Copilul-rege, in ce familii apare acest personaj?

Statistic, este adevarat ca fenomenul de printisor apare mai des in familiile cu un singur copil. In general in aceste familii, parintii isi focuseaza toata dragostea si atentia catre unicul copil, depasind limitele normalului si permintand copilului sa preia controlul in casa.

Sau, in familiile cu mai mult de un copil, rolul de copil-rege revine primului nascut. Acesta din urma a avut pentru cativa ani atentia exclusiva a parintilor si s-a invatat ca totul i se cuvine.

O alta situatie este cazul famillior in care ambii parinti lucreaza intr-un ritm alert, iar orele lungi de serviciu si timpul limitat dedicat copilului le provoaca un sentiment de culpabilitate pe care incearca sa il compenseze cu cadouri copilului si acceptarea unui comportament de mic monstru.

Mai exista cazul famiilor monoparentale sau seprate, cand parintii cad victima acestei capcane, din acelasi sentmente de culpabilitate si din dorinta de a suplini lipsa celuluilalt parinte.

Sursa:http://www.desprecopii.com/info-id-17382-nm-Copilulrege-printisor-afla-daca-ai-si-tu-unul-acasa.htm

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Un comentariu:

  1. am si eu un nepot de tipul acesta desi nu are decat 3ani si 4luni dar se pare ca a scapat de sub control, inca nu vorbeste, inca face treba mica si mare pe el, nu asculta, nu suporta criticile, nu vrea sa inteleaga un refuz din partea parintilor, totul i se cuvine numai lui, plange din orice, vrea sa faci numai ce vrea el si toata ziua sta pe tableta si la televizor. Stiu ca parintii au gresit in educarea lui dar nu stiu cum pot repara greseala. Sunt o bunicuta care vrea ajutor ,ma puteti ajuta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.