Copilul tau vrea sa fie tot timpul in centrul atentiei?

Happy family mother and child daughter play and laughing in bed

In foarte multe dintre cazuri, cei mici isi doresc sa se faca auziti, indiferent de locul in care se afla. Pentru a-i putea ȋntelege este important sa le analizam comportamentele si sa aflam care sunt cauzele care dau nastere anumitor manifestari. Astfel, in situatia in care copilul tau vrea sa fie tot timpul in centrul atentiei, trebuie sa stii de ce se intampla acest lucru si in ce masura il poti ajuta.

Foarte multi parinti care ȋsi cresc copiii spun deschis ca nu exista o carte care sa poata transmite dificultatile cu care se confrunta zilnic o mama sau un tata. Ȋn cele mai multe cazuri, cartile se raporteaza la comportamente standard, la retete rigide ce nu pot fi adaptate fiecarui copil sau fiecarei situatii ȋn parte. De aceea, poate deveni frustrant pentru parinti atunci cȃnd ȋncearca sa caute solutii sau sa gaseasca explicatii pentru comportamentele copiilor.

Cuvintele pe care parintii le folosesc pentru a-si descrie situatia ȋn fata lumii constituie realitatea lor. Drepturile copiilor sunt acum cunoscute pe scara larga, iar parintii ȋncearca sa fie empatici cu copiii, doar ca uneori nu reusesc. Cei mici vor sa atraga atentia asupra lor, iar modul pe care stiu sa ȋl foloseasca este prin comportament. Exista cursuri de dezvoltare personala atȃt pentru copii, cȃt si pentru adulti, prin intermediul carora pot afla cum sa gestioneze situatiile dificile.

Copilul tau vrea sa fie tot timpul in centrul atentiei? Uite de ce se intampla acest lucru

Una dintre ideile discutate mult ȋn prezent este libertatea copiilor. Unde ȋncepe libertatea si unde se termina, care sunt drepturile copiilor de a se manifesta si cum se poate discuta cu acestia ca si cu niste adulti. Sunt specialisti care afirma ca lipsa regulilor si prea multa libertate nu ajuta la dezvoltarea copiilor, ba dimpotriva. Vor creste crezȃnd ca totul li se cuvine, nu vor sti sa aprecieze  nimic si se vor considera tot timpul centrul universului lor. De unde si nevoia de a se afla ȋn centrul atentiei permanent.

Pe de alta parte, etichetarea copiilor, clasificarea lor ȋn “buni” sau “rai”, “cuminti” sau “obraznici” nu face decȃt sa ȋntareasca aceste comportamente. Li se spune ca sunt ȋntr-un anumit fel, iar ei vor demonstra prin actiunile lor ca sunt “demni”  sa poarte acea eticheta.

De asemenea, cei mici pot sa atraga atentia parintilor prin comportament atunci cȃnd se simt neglijati, cȃnd simt ca nevoile lor nu sunt importante pentru parinti. Este bine de stiut ca atunci cȃnd ȋncearca sa atraga atentia, un copil nu solicita o pedeapsa, nici nu vrea sa te enervezi si sa ridici tonul. Comportamentul prin care atrage atentia este modul prin care el stie sa se faca vazut, sa comunice cu tine. Nu sa fie ȋn centrul atentiei ȋsi doreste de fapt, ci sa fie observat de tine, sa fie fericit, sa stie ca esti acolo, lȃnga el.

Sursa: https://www.avantaje.ro/articol/copilul-tau-vrea-sa-fie-tot-timpul-centrul-atentiei-uite-de-ce-se-intampla-acest-lucru

Va multumesc,

Psiholog Aina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.