Stima de sine sanatoasa, sau respectul de sine, este o armura impotriva provocarilor vietii. Copiii care isi cunosc punctele forte si punctele slabe si se simt bine in pielea lor par sa trateze cu mai multa usurinta conflictele si sa reziste cu brio presiunilor negative. Ei zambesc mai usor si se bucura de viata. Acesti copii sunt realisti si, in general, optimisti si cu incredere in ei.
In schimb, pentru copiii cu stima de sine scazuta provocarile de zi cu zi sunt surse majore de anxietate si frustrare.
Cei care au o parere proasta despre ei insisi vor intampina dificultati in rezolvarea problemelor inerente vietii. Daca cedeaza auto-criticilor de genul “nu sunt bun” sau “nu sunt in stare sa fac nimic cum trebuie”, copiii pot deveni pasivi, retrasi sau deprimati. Confruntati cu o noua provocare, raspunsul lor imediat va fi, cel mai probabil, “nu pot”.
Ce este stima de sine?
De stima de sine depinde cat de mult se pretuiesc pe ei insisi cei mici. Acest lucru se poate schimba de la o zi la alta sau de la an la an, dar, in general, stima de sine tinde sa se dezvolte din copilarie si continua sa evolueze pana la maturitate.
Stima de sine poate insemna, de asemenea, sa te simti capabil si iubit. Un copil care este fericit cu o realizare personala, dar care nu se simte iubit, poate dezvolta, in cele din urma, o stima de sine scazuta. De asemenea, un copil care se simte iubit, dar nu este sigur in ceea ce priveste abilitatile sale, poate avea o stima de sine scazuta.
Stima de sine se construieste atunci cand este mentinut un echilibru bun intre cele doua.
Stima de sine prinde contur foarte devreme in viata. Conceptul de succes, urmat de efort si persistenta, incepe destul de devreme. Odata ce oamenii ajung la maturitate, este mai greu sa faca modificari asupra modului in care se vad si se definesc pe ei insisi.
Prin urmare, este intelept sa ne gandim la dezvoltarea si cultivarea respectului de sine in timpul copilariei. Pe masura ce copiii incearca, esueaza, incearca din nou, iar esueaza, pana cand intr-un final reusesc, li se dezvolta ideile cu privire la capacitatile proprii. In acelasi timp, isi creeaza o parere de sine in functie de interactiunea cu alte persoane. Acesta este motivul pentru care implicarea parintilor este esentiala in a-i ajuta pe copii sa isi formeze o parere sanatoasa despre sine.
Parintii, familia si educatorii copiilor pot cultiva stima de sine sanatoasa prin incurajari si manifestand bucurie in diferite ocazii. Evita sa te concentrezi intr-o singura zona, cum ar fi, spre exemplu, un test de ortografie, care ii poate face pe copii sa creada ca valoreaza doar atat cat indica notele din catalog.
Cum recunoastem stima de sine sanatoasa si, respectiv, nesanatoasa
Stima de sine fluctueaza pe masura ce copiii cresc. Se schimba adesea si se rafineaza, fiind afectata de noile experiente si perceptii ale copilului.
Copiii cu stima de sine scazuta tind sa nu incerce lucruri noi si sa vorbeasca negativ despre sine: “Sunt prost”, “Nu voi invata sa fac acest lucru” sau “Care este scopul? Nimanui nu ii pasa de mine, oricum!” Ei pot avea o toleranta scazuta la frustrare, pot renunta usor sau pot astepta mereu ca altcineva sa le preia responsabilitatile si sa le indeplineasca, cred ei, mai bine. Tind sa fie excesiv de critici cu ei insisi si se dezamagesc pe sine usor, repede si din aproape orice.
Copiii cu stima de sine scazuta vad obstacolele temporare ca fiind permanente, intolerabile, si au un sentiment de pesimism predominant. Acest lucru poate supune copiii la stres si probleme de sanatate mintala, precum si la incapacitatea reala de a rezolva diferite tipuri de probleme si provocari.
Copiii cu stima de sine sanatoasa tind sa se bucure de interactiunea cu cei din jur. Se simt comfortabil in diverse imprejurari sociale si se bucura de activitati de grup, dar isi urmeaza, totodata, si obiectivele individuale. Cand provocarile apar, acestia cauta sa gaseasca solutii, fara sa paseze responsabilitatea altora si fara sa se invinuiasca daca gresesc. Spre exemplu, in loc sa spuna despre sine ca este prost, un copil cu stima de sine sanatoasa spune “nu inteleg”. Acest gen de copii isi cunosc punctele forte si pe cele slabe, si si le accepta deopotriva. In cazul lor, optimismul este cel care castiga.
Cum pot parintii sa ajute
Cum poate un parinte sa ajute la cultivarea unei stime de sine sanatoase a copilului sau? Iata cateva sfaturi:
• Ai grija ce spui. Copii sunt foarte sensibili la cuvinte, mai ales atunci cand vin de la parinti. Nu uita sa iti lauzi copilul pentru o sarcina dusa cu bine la sfarsit si totodata, pentru efortul pe care l-a depus. Trebuie sa fii sincer. Spre exemplu, daca cel mic nu reuseste sa se califice in echipa de fotbal, evita sa ii spui ceva de genul “Data viitoare vei munci mai mult si vei reusi”. Incearca ceva de genul “Nu ai reusit sa te califici in echipa, dar sunt oricum foarte mandru de efortul pe care l-ai depus”. Rasplateste efortul si executarea actiunii pana la capat, mult mai mult decat rezultatul in sine. Pana la urma, “jocul conteaza, nu cine castiga”.
• Ajuta-l pe cel mic sa treaca peste dezamagiri si ajuta-l sa invete o lectie din experienta pe care a avut-o. Poate sa desluseasca la ce anume se pricepe foarte bine si la ce nu. Ca adult este O.K. sa spui “Eu nu as putea canta nici macar o nota!” sau “Eu nu as fi in stare sa lovesc o minge nici daca m-as stradui toata ziua.” Fii bland si foloseste-te de simtul umorului pentru a-l bine dispune si pentru a-i explica de ce, cum si in ce fel fiecare dintre noi este unic.
• Fii un model pozitiv. Daca tu, ca mama, esti foarte exigenta cu tine insati, pesimista si nerealista in ceea ce priveste limitele si abilitatile tale, copiii tai ar putea avea o oglinda in tine. Cultiva-ti propria stima de sine daca iti doresti ca si copilul tau sa stea bine la acest capitol.
• Identifica si demistifica credintele gresite. Este important pentru parinti sa afle ce pareri mai mult sau mai putin irationale are copilul despre sine. Fie ca isi doreste sa atinga perfectiunea, sa fie atractiv, indemanatic sau orice altceva, ajuta-l sa realizeze ce este fezabil si ce nu. Explica-i diferenta intre posibil si imposibil. O departajare realista intre cele doua contribuie substantial la formarea unei stime de sine sanatoase.
Perceptiile eronate despre sine pot prinde radacini si deveni realitate pentru copii. Spre exemplu, un copil care are note foarte bune la scoala, dar se chinuie un pic la matematica, ar putea spune ceva de genul “Nu sunt bun la matematica. Sunt un elev prost!”. Nu numai ca este o generalizare falsa, dar este, totodata, si o credinta care s-a instaurat in capul copilului, conform careia este destinat esecului. Incurajeaza-ti copilul sa priveasca cat mai obiectiv o situatie. Un raspuns adecvat la exemplul de mai sus ar fi “Esti un elev bun, te descurci foarte bine la scoala. Matematica este doar o materie careia trebuie sa ii acorzi un pic mai multa atentie. Vom lucra impreuna si te vei descurca cu siguranta”.
• Fii spontana si afectuoasa. Dragostea ta parinteasca va contribui la construirea unei stari de spirit optimiste si a stimei de sine. Imbratiseaza-l si spune-i cat de mandra esti de el atunci cand vezi cat efort depune pentru a realiza ceva, in ciuda esecurilor anterioare.
Lauda-l des si sincer, fara sa exagerezi. A avea o constiinta de sine ultra-stimulata poate oferi reversul medaliei in perioada adolescentei, cand copiii ar putea crede ca sunt mai buni decat altii si sa ii dispretuiasca sau umileasca pe cei din jur. Asta, pana la urma, tot la izolare sociala ar putea conduce.
• Ofera feedback pozitiv si corect. Comentarii de genul “Te suprasoliciti atat de des si te consumi din nimicuri”, il poate face pe copil sa creada ca nu are control asupra iesirilor sale. O replica mai potrivita ar fi “Stiu ca esti suparat pe fratele tau, dar ma bucur foarte mult ca ai discutat calm si nu ai tipat”. Aceasta subliniaza sentimentele copilului, ii rasplateste alegerea pe care a facut-o si, totodata, il incurajeaza sa adopte aceeasi solutie in situatii similare pe viitor.
• Creaza un mediu sigur si iubitor acasa. Copiii care nu se simt in siguranta sau sunt maltratati sunt expusi dezvoltarii unei stimei de sine scazute. Un copil cu parinti violenti s-ar putea simti incapabil sa controleze ceva in mediul in care traieste. Asta ii va stimula senzatia de neajutorare si depresie.
Fii atenta la semnele abuzului din partea altora.E posibil sa aiba probleme la scoala, cu prietenii sau colegii, fapt ce poate afecta considerabil stima de sine a copilului. Incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca despre orice dificultate pe care o are, fie cu tine, fie cu alti adulti din cercul sau apropiat.
• Ajuta copiii sa devina activi. Activitatile care incurajeaza cooperarea, mult mai mult decat competitia, sunt indeosebi de ajutor in cultivarea stimei de sine. Spre exemplu, inscrierea intr-un program de voluntariat poate avea efecte pozitive asupra stimei de sine a oricarui copil implicat in proiect.
Ajutorul profesionist
Daca iti suspectezi copilul de stima de sine scazuta, ia in considerare posibilitatea de a merge la un psihoterapeut. Acesta ar putea identifica problemele care il apasa pe copil si l-ar ajuta sa le faca fata, totodata sporindu-i increderea de sine.
Terapia ii poate ajuta pe copii sa se vada pe sine si pe cei din jur mult mai realist. Dezvoltarea capacitatii de a intelege cand anume e cazul sa te descurci singur si cand sa ceri ajutor este vitala pentru o stima de sine sanatoasa.
Va multumesc,