Recasatoria poate avea asupra copilului atat efecte positive, cat si negative. In cele mai multe cazuri efectele negative isi pun accent mai mult pe starea emotionala a micutului.
Chiar daca parintii il asigura pe copil ca divortul nu schimba cu nimic situatia dintre ei, despartirea unui cuplu are efecte pe termen lung asupra starii emotionale a acestuia.
Este normal, ca la un moment dat, fiecare parinte sa-si gaseasca un alt partener de viata. Parintii, in momentul in care doresc sa se recasatoreasca, ar trebui sa se asigura ca micutul a depasit etapa divortului si ca pot alaturi de el sa treaca la o urmatoare etapa, o noua familie.
In cazul in care copilul este pus in fata faptului implinit, acesta nu ar stii cum sa se comporte avand sentimentul ca ar trebui sa aiba acelasi comportament ca si cum ar fi parintele biologic. In cele mai multe cazuri apare refuzul copilului de a accepta persoana adulta. Este indicat ca micutului sa-i fie prezentata in mod gradual noul membru adult, de la o cunostinta, la un bun prieten , (chiar un bun prieten al copilului), si apoi ca pe o un iuibit/a sau ca pe o noua familie.
Este cunoscut faptul ca tatii sunt cei care fac primii pasul catre a avea o noua familie, si, din acest motiv, ar fi indicat ca “noua prietena” sa aiba foarte multa rabdare cu micutul, indiferent de ce comportament adopta. In momentul cand apare cineva nou in viata parintelui, intre copil si acea persoana apare un sentiment de concurenta, rivalitate. Copilul poate avea atitundini rautacioase, sa foloseasca cuvinte urate, sau chiar sa fie agresiv, ceea ce pana in momentul acela aceste devieri comportamentale nu au existat.
Indicat este ca relatia tata-copil sa nu fie perturbata de nici un factror extern, iar ei sa aiba aceleasi preocupari ca pana in momentul aparitiei unei noi persoane.
Din aceste motive, rabdarea, intelegerea, empatia, compasiune si dragostea vor fi stalpii unei noi relatii de familie.
Potrivit American Psychological Association, contributiile unui tata la dezvoltarea sociala, emotionala si cognitiva a copilului sau este la fel de importanta (si are un impact la fel de mare) ca cea a mamei.
Copiii care sunt sustinuti emotional de tatii lor sunt mai putin predispusi sa se confrunte cu devieri comportamentale sau sa consume substante (droguri, alcool). De asemenea, acesti copii se pot descurca mai mult mai bine la scoala, si in relatiile cu ceilalti.
Va multumesc,
Psiholog Clinician Specialist
Cabinet Individual de Psihologie
Tel.: 0730/58.74.58; 0744/67.05.77
Site: www.alinablagoi.ro
Facebook: https://www.facebook.com/epsihologonline