Desenele animate violente induc agresivitate in comportamentul copilului

  super eroi 2

Desenele animate induc o agresivitate copilului. Ei la aceasta varsta traiesc in lumea desenelor, a basmului si atunci preiau modele de acolo. Daca zi de zi copilul este lasat sa vada ore in sir desene animate, cu personaje hidoase, agresive, imaginile raman stocate in creierul copilului si nu stii in ce moment al vietii lui rabufnesc. Sunt copii care vizualizand aceste desene, au tendinta de a-si bate colegii. Desenele animate, se concentreaza pe eroul bun care-si invinge mereu inamicul, personajul negativ. Cei mici ajung sa creada, ca trebuie sa fie agresivi, pentru a ajunge in top.

Tom si Jerry sunt caractere fictive, Jerry este foarte destept si Tom este putin naiv. In acest desen, amandoi se bat cu diverse instrumente si pare disctractiv. Dar este periculos pentru un copil, deoarece la aceasta varsta invata acele “activitati” si vor sa le foloseasca in viata reala.

   Creierul copiilor este ca o foaie goala, pe care poti desena comportamentul si personalitatea lor. Televizorul este cel care atrage cel mai mult copii si le modealaza comportamentul.

   Micutii nu-si creeaza sisteme de protectie, care sa-I ajute sa discearna intre real si imaginar. Spaima, groaza, nelinistea, frica sunt trairi cu care se confrunta de fiecare data cand se simt neprotejati. Copilul poate sa resimta lipsa protectiei si ca urmare a identificarii cu personajul, care nu reuseste sa reziste de fiecare data, incercarilor dificile. Faptul ca personajul pozitiv sufera mai mult, poate duce la o contra-identificare cu personajul negative, astfel copilul va avea impresia ca detine controlul. Agresivitatea intalnita in desenele animate, poate fi interpretata de copil ca un comportament acceptat si care poate fi folosit pentru a obtine ceea ce doreste. Cu cat se vizualizeaza mai mult desenele animate, cu atat este mai mare disponibilitatea spre agresivitate. In final eroii isi inving adversarii nu cu ajutorul vorbelor, ci prin actiuni incarcate de agresivitate. Copiii invata ca a fi violent este nu numai necesar,  ci chiar indicat, este forma cea mai frumoasa de eroism.

   Copiii isi folosesc imaginatia in joaca care este foarte importanta, in dezvoltarea caracterului lor. Din pacate cercetarile au dovedit ca vizionarea desenelor animate violente scade folosirea imaginatiei in joaca si creste joaca prin imitatie, in care copilul imita violent si agresivitatea din desene.

Agresivitatea afectează capacitatea de concentrare a atentiei, slabeşte motivatia si favorizeaza comportamentele instinctive – bulimia, agresivitatea si pulsiunile sexuale.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.