Increderea in sine: poveste terapeutica

2


Cum poate copilul sa depaseasca frica si tristetea

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le intampina copiii o reprezinta pierderea increderii in sine. Se intampla mai ales cand apar situatii noi, necunoscute, cand lucrurile sunt neprevazute, cand copilul nu stie la ce anume sa se astepte si mai ales in situatii in care simte ca este mai lipsit de valoare decat ceilalti. Daca si copilul tau intampina probleme cu increderea in sine, iti propunem urmatoarea poveste terapeutica.

„Povestea urmatoare este povestea unei fetite pe nume Madalina care a reusit sa alunge Frica si Tristetea si a facut loc Increderii in viata ei. Madalina s-a decis ca povestea ei sa fie spusa mai departe pentru ca si alti copii care intampina problemele cu care si ea s-a confruntat, sa poata fi ajutati.

Madalina fusese prietena cu o alta fetita de aceeasi varsta, insa de-o vreme nu se mai intelegeau. De fiecare data cand Ioana o vedea, incepea sa rada de ea sau ii spunea lucruri care o faceau sa planga.

Madalinei nu ii placea sa planga fiindca toti ceilalti copii radeau de ea si ii spuneau ca se poarta ca un copil mic. Fricii se pare ca a inceput sa-i placa situatia in care ajungea Madalina de fiecare data, asa ca incepea sa isi faca aparitia tot mai des. Cel mai rau era in autobuzul spre scoala. Acolo Ioana o supara asa de tare pe Madalina caincepea sa planga imediat. Astfel, Frica si Tristetea o sufocau si Madalina abia astepta sa ajungala scoala.

Neplacandu-i situatia in care a ajuns, Madalina s-a hotarat ca trebuie sa faca ceva in pivinta Fricii. Astfel, cu ajutorul mamei ei, a inceput sa analizeze cand apare Frica si cum actioneaza.

Si-a dat seama ca cel mai des apare Frica dimineata, cand Increderea inca doarme.Asa ca a decis sa isi trezeasca Increderea in fiecare dimineata devreme, inainte de a iesi din casa. A fost o miscare inteligenta si in curand lucrurile au inceput sa se schimbe.

Asta nu inseamna ca ceilalti copii nu mai erau rai cu Madalina, desi au inceput sa faca asta mai rar, insa Frica si Tristetea care apareau cand ceilalti erau rai, nu mai aveau atat de multa forta daca si Increderea era prezenta sa o protejeze.

De exemplu, atunci cand Ioana se apropia de Madalina, Frica ii soptea la ureche: „Te va face din nou de ras si ceilalti isi vor bate joc de tine”, dar Increderea ii soptea la cealalta ureche: „Stai linistita. Esti puternica. Poti face fata acestei situatii”. Alaturi de Incredere, Madalina a inceput sa descopere ca mai sunt si alti copii cu care poate deveni prietena si care sunt dornici sa o cunoasca mai bine.

Frica si Tristetea apareau langa Madalina si in timpul orelor, cand ramanea in urma celorlalti copii sau cand isi facea temele si nu era sigura daca le-a rezolvat bine. Frica ii spunea deseori ca o sa aiba probleme pentru ca nu facut temele bine, iar Tristetea o descuraja si ii spunea ca nu va reusi sa invete la fel de bine ca ceilalti copii. Insa Increderea i-a propus o solutie: „Daca ai verifica impreuna cu doamna invatatoare exercitiile la finalul orei, poate te-ar ajuta.”, iar mama Madalinei i-a propus sa lucreze in plus la matematica, impreuna cu un profesor. La inceput, Frica i-a spus Madalinei: „Ce idee proasta! Matematica e infricosatoare, de ce ai vrea sa lucrezi in plus?!”, insa Increderea i-a soptit: „Uneori trebuie sa lucrezi mai mult ca sa iti atingi scopurile.” Asa ca Madalina s-a pregatit in plus la matematica si a descoperit ca ii poate prinde din urma pe colegii sai si chiar sa ii depaseasca. Astfel a descoperit o noua prietena, apropiata de Incredere: Perseverenta. Perseverenta o ajutase si in trecut, de exemplu cand a invatat sa inoate si parea ca nu va reusi niciodata sa isi coordoneze miscarile.

Astfel, Madalina, avand alaturi de ea Increderea si Perseverenta, nu s-a mai lasat intimidata de Tristete si Frica atat de des. Desi apareau din cand in cand, Madalina stia ca, impreuna cu Increderea si Perseverenta, poate depasi situatiile dificile. ”

Aceasta poveste este foarte importanta mai ales pentru copiii care ajung in situatia de a refuza sa mai mearga la scoala fiindca fie sunt victime ale bullyingului, fie au o anumita forma de anxietate ce apare in mediul scolar.

Este utila pentru a creste increderea in sine, pentru a-i invata pe copii despre lucrurile noi pe care le pot invata atat timp cat au incredere in ei si cat de important e sa perseverezi in comportamente care te pot ajuta sa depasesti obstacolele care apar.

Dupa lectura, il poti intreba pe copil:

  • Tu in ce situatii ai fost influentat de Frica sau Tristete?
  • Cum ai reusit sa lasi Increderea si Perseverenta sa triumfe asupra Fricii?
  • In ce situatii sunt Frica si Tristetea utile?
  • Tu ce alte solutii ai gasi daca ai fi in locul Madalinei?

Poveste tradusa si adaptata dupa povestea „Awakening confidence” de Susan Boyett, in 101 Healing Stories for Children and Teens, George W. Burns.

Sursa:

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

Facebook Comments Box

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.