Nu exista prostie.
Prostia se invata atunci cand profesorii, parintii sau alti colegi de scoala il conving in mod repetat pe copil, facandu-l „prost” prin educatie. Scutesc copilul de absolut tot, deoarece considera ca este prea prost si cu timpul, acest copil se va „prosti”. Adeseori se afirma in mod gresit ca cineva este inteligent sau prost. Insa este imposibil de a face o afirmatie cu privire la inteligenta cuiva deoarece nu exista ceva numit inteligenta.
Fiecare om este mai inteligent in anumite domenii si mai putin inteligent in altele. Astfel exista de exemplu inteligenta verbala, a stintelor naturii, artistica, muzicala, sociala, comunicativa, mestesugaresca si multe alte feluri de inteligenta. In limbajul cotidian prin inteligenta, se intelege inteligenta scolara. Aceasta este insa atat de restransa la cateva materii scolare incat de cele mai multe ori contribuie putin la crearea unei vieti placute. De aceea este necesar sa observam cu atentie, la fiecare copil in ce domenii isi are talentele pentru a le dezvolta.
Daca esueza la scoala acest lucru nu exprima lipsa inteligentei ci incapacitatea sa de a se acomoda cu sistemul scolar rigid. Parintii au voie sa recunoasca acest lucru fata de copiii lor pentru ca esecul scolar sa nu duca la un deficit de incredere de sine la copil. Desigur ca exista si copii care se prefac a fi prosti pentru a fi lasati in pace. Mai ales acei copii carora le este frica, cei care sunt suprasolicati cei care sufera sau in urma unei situatii de doliu vor dori sa se interiorizeze.
Ei nu reactioneza, nu vorbesc sau nu invata pentru a fi considerati de catre parinti prosti si pentru a fi lasati in pace. Desigur ca asta e o strategie care nu are loc la nivel constient. Acelasi lucru este valabil si pentru lenesi.
Asa cum nu exista prostie, nu exista nici lene. Si aici este necesar de a gasi telul prioritar al copilului. Asa cum am mentionat intr-un alt articol anterior exista dupa Rudolf Dreikurs, patru teluri spre care tinde fiecare om prin intermediul actiunilor sale :
1) atentie
2) putere
3) razbunare
4) retragere
Din perspectiva parintilor, este important sa nu se lase atrasi in aceste tendinte adica de a nu-i da copilului ceea ce vrea pentru ca aceasta sa inceteze de a ajunge la telurile sale pe cale distructiva. In acelasi timp, i se poate inlocui copilului starea acesta pentru a veni in intampinarea necesitatilor sale: iubire, caldura, recunoastere, incredere, atentie pozitiva.
Acest lucru, in mod concret il putem face prin cuvinte pline de caldura sau recunoastere, prin contact fizic – imbratisari sau mangaieri – prin excursii care-i fac placere copilului sau prin intermediul altor activitati.
Sursa: https://viataverdeviu.ro
Va multumesc,
De aceea, va rugam:
- Referiti-va, pe cat posibil, doar la subiectul postarii.
- Folositi un limbaj decent.
- Daca intrati in polemici cu alti comentatori, folositi argumente, nu injurii.
- Comentariile care nu respecta aceste cerinte nu vor putea fi publicate.
- Va multumim si va asteptam cu interes opiniile si suge