Psihiatrul David Eberhard, tatal a 8 copii, spune ca stilul parental permisiv creeaza o generatie de tineri adulti fara empatie sociala, fara norme si limite, care, dupa o copilarie rasfatata, sfarsesc prin a fi dezamagiti in viata: „A-i spune NU unui copil nu este acelasi lucru cu a-l bate. Copilul trebuie sa stie ce inseamna limitele, trebuie sa stie ce inseamna refuzul si opozitia”.
„Am plecat de la a nu avea voie sa le dam o palma la fund si am ajuns la a nu avea voie sa le zicem nimic care sa ii supere sau sa ii deranjeze”, spune David Eberhard.
Psihiatrul sustine ca parintii din zilele noastre au dezvoltat un comportament conform caruia trebuie sa fie super-protectori cu copiii lor si sa faca tot ceea ce este necesar pentru a nu li se intampla nimic rau. „Efectul este nasterea unei generatii de copii foarte fragili, carora ne este aproape imposibil sa le spunem ce sa faca. Au devenit ca niste papusi de portelan. Noi nu mai avem curajul sa ii corectam sau sa luam masuri pentru a-i indrepta. In mod automat, acest lucru transforma copilul intr-un viitor tanar si adult fara repere, fara norme si limite”, explica psihiatrul.
O alta problema pe care David Eberhard o ridica este modul in care parintii au ajuns sa traiasca cu un sentiment de vinovatie fata de propriii copii in ceea ce priveste timpul tot mai putin petrecut cu ei, spunand ca: „Parintii muncesc tot mai mult, isi dau copiii la gradinita si scoala de la varste tot mai mici, apoi incearca sa compenseze timpul pierdut departe de copii oferindu-le tot ce isi doresc si lasandu-i sa hotarasca orice. In esenta, acest lucru provoaca copiilor mai mult rau decat lipsa timpului petrecut alaturi de parinti”.
In noua sa carte, „Copiii la putere”, psihiatrul suedez scrie despre educatia liberala ca o metoda care renunta la constrangeri si pedepse si sustine ca vinovati sunt parintii care nu se comporta ca adulti responsabili. Prin opera sa, Eberhard reclama atitudinea generatiilor actuale de parinti care incearca sa devina cei mai buni prieteni ai copilului.
Relatia permisiva dintre parinte si copil este cauza care a determinat degradarea disciplinei in scoli si a calitatii procesului educational, dar este si cea care a dus la cresterea ingrijoratoare a tentativelor de sinucidere in randul adolescentilor si a consumului de droguri. Cand copilul nu mai are teama si respect pentru parinti, el nu mai are limite, busola de orientare. „Copilul nu are nevoie sa ii fiti prieten, ci parinte. Nu trebuie sa coborati la nivelul lui, sa nu il contraziceti, sa ii faceti tot timpul pe plac, sa nu mai aveti nici o putere de decizie. E total gresit. Copilul are nevoie de limite, de opozitie, de disciplina si rigoare”, sustine psihiatrul.